Foto: JESSICA GOW / TT

Minskad användning av antibiotika – Dalarna uppnår det nationella målet

Uppdaterad
Publicerad
Region Dalarna är den tredje regionen i landet som når det nationella målet om minskad användning av antibiotika.

– Det kan bero på att patienter med självläkande infektioner inte sökt vård men även på att vi genom att stanna hemma vid symtom och med förbättrad handhygien minskat antalet luftvägsinfektioner till exempel på förskolor, säger Ulrika Winninge, Strama-informationsläkare i Dalarna, i ett pressmeddelande.

Regionen når det nationella målet på 250 antibiotikarecept per 1 000 invånare och år som avser perioden mellan juni 2019 och maj 2020, vilket innebär en minskning på 5 procent jämfört med föregående år. Det är främst antibiotikaanvändning vid luftvägsinfektioner som har minskat.

”Intressant att följa hur vi klarar att behålla nivån när det återgår till det normala”

Nästa utmaning blir att hålla nere användningen även efter coronapandemin.

– Det blir mycket intressant att följa hur väl vi klarar att behålla denna nivå när vardagen återgår mer till det normala. Det blir viktigt att fortsätta hålla fokus på en rationell antibiotikaanvändning så att onödig förskrivning undviks, säger Victoria Green, apotekare Läkemedelsavdelningen Region Dalarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet