Foto: TT / SVT

Grycksbo pappersbruk minskade fossila koldioxidutsläpp till noll – får ekonomisk ”bestraffning” av EU

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Arctic Paper, som äger Grycksbo pappersbruk, har minskat sina fossila koldioxidutsläpp till noll hade de hoppats på att få uppskattning från svenska och europeiska miljömyndigheter. Istället menar de att de blir bestraffade genom att inte längre få rätt att handla med de utsläppsrätter de inte själva förbrukar. Nu protesterar de mot EU:s regelverk och stämmer EU-kommissionen.

– Jag kan inte tänka mig att det varit EU-kommissionens avsikt att skapa galna incitament. Jag tror att de helt enkelt gått för fort fram, säger Michael Fejer, vd på Arctic Paper i Grycksbo.

Det är flera år sedan pappersbruket slutade att elda sitt värmesystem med fossil olja och istället gick över till pellets som är en förnybar energikälla gjord av skogsråvara. Pelletsen värmer de jättelika pannorna till 800-1000 grader och används sedan för att torka pappret. Den ånga som inte går åt till torkningen går in i ett kraftverk som generar egen el på bruket.

Dalarna – Klimatet i fokus

Ingen handel med utsläppsrätter

När det nu blir en ny avtalsperiod för systemet med handel med utsläppsrätter finns Arctic Paper inte längre med. I och med att de kommit ned till nollutsläpp av CO2 så blir de avstängda från systemet.

Tidigare har de fått gratis utsläppsrätter i enlighet med ett normvärde som EU räknar ut för olika typer av industrier, och i och med att bruket inte nått upp till den gränsen har de kunnat sälja utsläppsrätter till andra industrier som ligger över sin gräns.

Det har gett en extra inkomst till Arctic Paper men den försvinner alltså nu.

– Det här är inte prövat i domstol, så det är därför vi nu stämmer EU-kommissionen för att kunna reda ut det hela juridiskt, säger Michael Fejer.

Ska minska utsläppen

Handeln med utsläppsrätter för verksamheter inom den tunga industrin, energisektorn och flyget är ett av EU:s viktigaste verktyg för att minska utsläppen av växthusgaser.

– Det är klart vi alla vill vara med och förbättra klimatet. Men då kan man inte hantera det på det summariska och orättvisa sättet att man belönar sådana som fortsätter att släppa ut, säger Michael Fejer.

SVT har sökt EU-kommissionen för att få höra deras syn på den här situationen, men de har avböjt att kommentera med hänvisning till den kommande rättsprocessen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Klimatet i fokus

Mer i ämnet