Foto: TT/SVT

Naturvårdsverket: ”Risk att de som satsar på fossilfritt inte får samma gynnsamma behandling”

Uppdaterad
Publicerad

Arctic Paper, som äger pappersbruket i Grycksbo, stämmer EU-kommissionen då företaget menar att de straffas för att ha minskat sina fossila koldioxidutsläpp. Samtidigt håller Naturvårdsverket med om att det finns en inkonsekvens i systemet med utsläppsrätter.

Utsläppsrätter för företag som släpper ut koldioxid är en handelsvara. Bolag som släpper ut mindre koldioxid än de har rätt till kan sälja utsläppsrätter till bolag som släpper ut mer.

När pappersbruket i Grycksbo hade minskat sina fossila koldioxidutsläpp till noll fick de inte längre vara med i handeln om utsläppsrätter. Något de är skarpt kritiska till.

Dalarna – Klimatet i fokus

Medhåll om fel i systemet

Naturvårdsverket är den svenska myndighet som har i uppgift att tillämpa EU:s regelverk runt utsläppsrätterna. De har därför stängt av Arctic Paper från möjligheterna att delta i handeln, men samtidigt får pappersbruket medhåll om att det finns en del felaktiga incitament i systemet.

– Regelverket utgår från att man inte får vara med om man inte har några utsläpp, vilket är logiskt på sitt sätt. Men för de industrier som nu satsar på att få nollutsläpp blir det ett felaktigt incitament, säger Fredrik Hannerz som är avdelningschef på Naturvårdsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Klimatet i fokus

Mer i ämnet