Häktningsframställan mot mannen lämnades in till Falu tingsrätt vid lunchtid idag. Foto: SVT/Arkiv

Misstänkte mannen häktad – inte för människorov

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 30-årsåldern som greps i samband med det misstänkta kidnappningsärendet i Falun i förra veckan är nu häktad. Han är på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott och övergrepp i rättssak.

Det var sent på onsdagskvällen som Aftonbladet var först med att rapportera om en misstänkt kidnappning av en 15-åring i Falun. Enligt en källa till tidningen ska det ha rört sig om en situation där en person ska ha ringt pojkens föräldrar och krävt dem på pengar i utbyte mot att pojken inte skulle skadas.

Inte misstänkt för människorov

Den 30-årige mannen greps under natten mot torsdagen, samtidigt som den 15-årige pojken hittades. Under fredagen begärdes mannen häktad av åklagare och under lördagen häktades han, på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott och övergrepp i rättsak. Enligt rätten finns det risk att den misstänkte fortsätter med brottslig verksamhet. Misstankarna om övergrepp i rättssak ska, enligt vad åklagare tidigare uppgett, gälla en annan målsägande i ett annat ärende.

Misstänkta kidnappningsdramat i Falun 2019

Hävdar att vapen inte var äkta

Den misstänkte mannen själv nekar till anklagelserna och han menar att det vapen som anges inte är ett riktigt vapen som kan användas.

Enligt protokollet från häktningsförhandlingen ska åtal väckas senast den 25 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkta kidnappningsdramat i Falun 2019

Mer i ämnet