Ett träd som fallit över en ledning i Stamnäs. Foto: Markus Dahlberg/SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Fortfarande 3700 utan ström

Publicerad

Helikoptrar har under dagen inspekterat elnätet och ett 70-tal montörer arbetar med reparationer, men än kan inte elbolagen lova när alla har sin ström tillbaka.

På fredagkvällen rapporterar Fortum att ungefär 1500 hushåll saknar el, främst i Hudiksvalls kommun. Av Eons-kunder i Gävleborg rör det sig om cirka 2200 kunder, de flesta i Nordanstigs kommun. Som mest var runt 16000 hushåll utan ström. Nu är förhoppningen är att hälften ska få tillbaka strömmen under kvällen.

– Det är en väldigt preliminär prognos, men det kan ta hela helgen innan alla kunder har sin ström tillbaka, säger Anders Öberg, ansvarig för Fortums lokala nät

Ivar ställde till problem

Det var framför allt norra Hälsingland som drabbades hårt av stormen Ivar natten till fredag. Mellan Gnarp och Bergsjö fick en bilist ett träd genom vindrutan. Bilisten tros dock inte ha skadats allvarligt, enligt polisen. Men trots att många träd blåste omkull och de matriella skadorna är omfattande så hade Norrhälsinge räddningstjänst en lugn natt.

– Visst har det hänt saker, något tak har blåst av, men inget som har orsakat någon räddningstjänst, säger Gunnar Lööv, insatsledare.

Störningar i trafiken

Sedan torsdagskvällen var också all tågtrafik norr om Gävle inställd. På grund av väderläget sattes heller ingen ersättningstrafik in. Först klockan 12 på fredagen kunde tågen börja rulla som vanligt igen.

Få elever i skolan

På Malsta skola i Hudiksvall kunde bara ungefär hälften av de 100 elever ta sig till skolan idag, resten av eleverna har haft svårt att ta sig dit på grund av nedfallna träd.

– Vi har tagit fram spel och pyssel. Maten har fått lagas på ett annat ställe. Säger Ann-Katrin Thorén lärare Malsta skola Hudiksvall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stormen Ivar

Mer i ämnet