Hör vad älvdalsborna har att säga om vaccinering i klippet. Foto: Torbjörn Påhlman, SVT

Nära 8 av 10 är färdigvaccinerade i Dalarna – se din kommun

Publicerad

79,2 procent av Dalarnas befolkning är nu färdigvaccinerade. Det motsvarar cirka 189 248 personer som har fått båda doserna mot covid-19, det enligt statistik från Folkhälsomyndigheten.

Statistiken som presenterades av Folkhälsomyndigheten vittnar om att vaccinationstakten för Dalarna fortsätter framåt. Under fredagen hade nära 204 336 personer fått sin första dos.

– Vi ser att vaccinationsviljan generellt är ganska hög, men något lägre i de yngre åldersgrupperna, där är det yngre män som sticker ut allra mest, säger Region Dalarnas smittskyddsläkare Anders Lindblom.

Coronaviruset i Dalarna

I Dalarna har även gruppen 16-17-åringarna, 66,7 procent, fått en första dos.

Andelen färdigvaccinerade i regionen fortsätter alltså att stiga och är nu uppe i att nära 8 av 10 personer över 16 år. Tittar man på andelen som fått minst en spruta är siffran 85,5 procent.

Ser en vaccinationseffekt

Belastningen på sjukvårdens covid-avdelningar sjunker, och Lindblom menar att det vi nu ser är en vaccinationseffelt.

– Det är därför vi har så pass lite personer som ligger inne på sjukhus. Fyra stycken på vårdavdelningar och en person på intensiven, vilket är en ovaccinerad man född på 80-talet.

Anders Lindblom summerar att regionen nu skulle kunnat ha nått en platå i smittspridningen i och med att så pass många vaccinerat sig.

Färdigvaccinerade per kommun:

Avesta: 77,5 procent

Borlänge: 75,4 procent

Falun: 82,0 procent

Gagnef: 82,3 procent

Hedemora: 80,4 procent

Leksand: 83,1 procent

Ludvika: 77,0 procent

Malung: 78,0 procent

Mora: 78,7 procent

Orsa: 76,7 procent

Rättvik: 79,5 procent

Smedjebacken: 81,2 procent

Säter: 82,8 procent

Vansbro: 78,0 procent

Älvdalen: 79,4 procent

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet