Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Agneta Romin mer om vad som gäller för de som kommer till förlossningen och varför gravida bör vaccinera sig. Foto: SVT

”Nästan hela tiden någon som har covid” – besvärligt läge på förlossningen i Falun

Uppdaterad
Publicerad

På förlossningen i Falun har antalet som kommer in med covidsmitta ökat rejält den senaste tiden.

– Det har nästan blivit normalt att det hela tiden finns någon med covidsmitta som föder, säger verksamhetschef Agneta Romin.

Situationen har snabbt blivit sämre. Fram till för ungefär två veckor sedan hände det då och då att någon kom in smittad. Nu händer det desto oftare.

– De senaste veckorna har det accelererat och det har börjat bli allt mer besvärligt eftersom att personalen har tvingats vara hemma i ganska hög utsträckning, säger Agneta Romin.

Klarar ni av att ta hand om alla förlossningar trots det?

– Vi har fått be om undantag från hushållskarantän för de som är fullvaccinerade, säger Agneta Romin.

Hur ser vaccinationsgraden bland de gravida ut?

– Den har varit ungefär 60 procent vilket är lite för lågt. Man kan ju bli lättare sjuk även om man är vaccinerad men det är en väldig fördel att vara vaccinerad eftersom gravida är en riskgrupp som riskerar att bli svårt sjuka.

Förutom extra skyddsutrustning, vilka problem medför det för er att få in en patient som är smittad?

– Det finns ju en risk att man måste till en operationsavdelning och då ökar ju risken kraftigt för att man smittar ner den så viktiga personalen på operations- och intensivvårdsavdelningen. Det blir otroligt tungt för dem att operera covid-positiva patienter, men det görs ju förstås ändå.

I klippet berättar Agneta Romin mer om vad som gäller för de som kommer till förlossningen och varför gravida bör vaccinera sig.

Har du som covid-positiv fött barn under pandemin eller ska du snart föda? Mejla till dalarna@svt.se och berätta om dina upplevelser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet