Norsk kritik mot ”farlig backe” i Falun efter otäck krasch

Uppdaterad
Publicerad

Den norska OS-guldmedaljören i nordisk kombination, Magnus Krog, kraschade otäckt vid helgens tävlingar på Lugnet i Falun. Flera hoppare vägrade sedan att fortsätta tävlingen som fick avbrytas. Nu riktas kritik mot arrangemanget på Lugnet.

I helgen avgjordes backhoppningen i norska mästerskapen i nordisk kombination på Lugnet i Falun. När Magnus Krog skulle landa skar ena skidan ut och han ramlade framåt. Den norska stjärnan ska ha blivit liggande länge innan han hämtades med ambulans och kördes till sjukhus, skriver NRK.

Enligt NRK hade den senaste tidens milda och regniga väder gjort snön i backen lös och förhållandena blev sämre och sämre under tävlingens gång.

Hoppbackarna i Falun

Vägrade fortsätta tävlingen

Efter kraschen vägrade de tre återstående åkarna att fortsätta tävlingen som därför fick avbrytas. Jörgen Graabak, som också tagit OS-guld i grenen, säger till NRK att han upplevde backen i Falun som farlig och att arrangören borde ha stoppat tävlingen.

– Livet är mer än idrott och det tycker jag att de borde ha tänkt på i tävlingsjuryn.

”Fina förhållanden”

Tävlingsledaren Per Busk säger till SVT att att backen inte var farlig när Krog hoppade:

– Absolut inte. Då skulle vi inte ha kört vidare. Mjuk, ja det var den eftersom det inte var optimala förhållanden.

Hör honom utveckla sitt resonemang och bemöta kritiken i klippet här ovanför.

Magnus Krog klarade sig utan allvarliga skador men det är oklart när han kan vara tillbaka och tävla igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hoppbackarna i Falun

Mer i ämnet