Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Martina Jonsson om kulturkrockar som kan uppstå för samer i vården – ”Vi lever på ett annat sätt” Foto: Sofie Lind/SVT

Nu kan alla samer i Dalarna få telefonstöd

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan alla personer med samisk bakgrund i Dalarna få hjälp via en telefonmottagning.

– Det har varit tabubelagt att prata om psykisk ohälsa, då har man varit tyst istället, säger Martina Jonsson i Idre sameby som själv är engagerad i frågor gällande psykisk hälsa bland samer.

Tilltron till myndigheter och förtroende för vården är lägre bland samer, enligt Region Dalarna, och syftet med telefonmottagningen är att sänka tröskeln att ta kontakt med vården gällande psykisk hälsa, för just personer med samisk bakgrund.

Utökas till hela Dalarna

Telefonmottagningen öppnade förra året. Då var det var bara personer med samisk bakgrund i Älvdalens kommun som kunde nyttja tjänsten. Nu utökas tjänsten, så att alla personer med samisk anknytning i Dalarna kan vända sig dit för att få stöd och vård gällande psykisk hälsa.

Telefonmottagningen är ett pilotprojekt som ska pågå i åtminstone ett år till.

 –  Min roll är att jag kan möta upp med min kunskap om samisk kultur och psykisk ohälsa – men också hälsa. Så att region Dalarna vill ha min kunskap och lyssnar, det är jag väldigt tacksam för, säger Martina Jonsson i Idre sameby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.