Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Anders Hansson/SVT

Nya äldreboendet i Mockfjärd fullproppat med energibesparande teknik

Uppdaterad
Publicerad

Genom att tänka till redan vid projekteringen så kommer Gagnefs kommuns nya äldreboende som är under byggnation i Mockfjärd att spara mycket driftskostnader. Detta genom en kombination av bland annat solceller, bergvärme, fjärrvärme och värmeväxlare.

– Huset är byggt med en stomme av trä vilket är klimatsmart i sig, säger Petter Börjesson som är kommunens energiexpert.

Han berättar också att det är viktigt att ha en välisolerad grundkonstruktion så att inte tak, väggar, fönster och dörrar släpper ut onödig värme. Eller in. Huset ska också kunna kylas i varmt väder på ett effektivt sätt.

Elen och prishöjningarna – så påverkas Dalarna

– Det finns många sensorer inbyggda på olika ställen så att det ska kunna gå att se hur mycket energi vi sparar.

Petter Börjesson tror att äldreboendet kommer bli billigt i drift när det tas i bruk nästa år.

– Vi har ett hundratal solceller på taket vilket kan låta mycket men projekteringen av solcellsanläggningen gjordes för ett par år sedan. Hade det skett idag så skulle det nog ha varit ännu fler med tanke på de rådande elpriserna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elen och prishöjningarna – så påverkas Dalarna

Mer i ämnet