Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här betyder den nya satsningen i Smedjebacken – se mer i videon. Foto: Gunilla Wikström/SVT

Ny fabrik kan ge 60 jobb i Smedjebacken

Uppdaterad
Publicerad

Storföretaget Hitachi Energy utökar sin produktion i Smedjebacken och bygger ytterligare en fabrik. Antalet arbetstillfällen kommer nästan att fördubblas genom satsningen.

– Vi kommer att bygga en lika stor fabrik som granne med den nuvarande för att kunna utöka vår kapacitet av ventiler, säger Tobias Hansson som är vd för Hitachi Sverige.

Vid riksväg 66 i Smedjebacken, i det så kallade gamla bokbinderiet håller Hitachi till med drygt 70 personer anställda. När lokalerna invigdes för ungefär ett år sedan flaggade verkstadschefen på Hitachi, Jens Möllberg, att det kan bli upp emot 100 anställda om marknaden ser bra ut framåt.

”Jobbar för att locka hit medarbetare”

I den nya fabriken börjar de med 35 anställda men räknar med att det ska bli totalt 60 på sikt.

Ett glädjande besked för kommunen.

– Vi jobbar tätt ihop med näringslivet för att locka hit nya invånare och medarbetare och det verkar gå bra. När man satsar så blir det attraktivt, säger kommunalrådet Fredrik Rönning (S).

Den nya fabriken ska invigas om ett år.

I klippet: Det här betyder nyheten för Smedjebacken – se intervjuer med vd och kommunalråd.

Det här gör HitachI i Smedjebacken:

• Företaget tillverkar ventiler till HVDC-system. Det är en komponent för att omvandla likström till växelström, enligt Tobias Hansson, VD på företaget.

• HVDC-system används för att föra elkraft över längre sträckor, exempelvis mellan olika länder och i kablar från kraftverk i havet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.