Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Innanför bryggorna har vattnet i Prästabadet tidigare varit uppvärmt sommartid – men nu är det oklart hur det blir med det i framöver. Foto: Audrey Erath/SVT

Omdiskuterade varmbadet i Smedjebacken trasigt – inte uppvärmt på två år

Uppdaterad
Publicerad

För tio år sedan delade idén om ett varmbad i Smedjebacken politiker och medborgare. Idén klubbades till slut igenom politiskt och 2015 invigdes det upprustade Prästabadet med uppvärmt vatten innanför bryggorna. Men de senaste två somrarna har det inte varit möjligt på grund av en utsliten gummiduk och nu är det oklart om det blir någon mer uppvärmning framöver.

Socialdemokraterna drev idén om ett varmbad i Smedjebacken och beslutet klubbades igenom i fullmäktige 2013 med hjälp av Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Förutom teknik för att kunna värma upp sjövatten ett par grader med hjälp av överskottsvärme från stålföretaget Ovako så rustades hela Prästabadet upp: Ny strand, muddring av hela viken, nya bryggor, badhytter, toaletter och parkering.

Valet 2022 Smedjebacken

– Det blev genast den mest populära badplatsen i kommunen. Soliga dagar kan det nog vara ett 100-tal personer här som simmar och badar, säger Erik Blomquist, kommunens park- och skogschef.

Investering på 9 miljoner

Men det var också en stor investering: Nio miljoner kostade hela upprustningen. Fem år efter invigningen var gummiduken innanför bryggorna, som separerar det varma och kalla vattnet, utsliten och trasig. En ny duk skulle kosta 650 000 kronor, en kostnad som politikerna inte var beredda att säga ja till i en handvändning.

– Nu ser vi över hela Prästaområdet och i det ingår badet. Det kan sluta med att det blir en ny duk, men det kan också bli något annant, säger Erik Blomquist.

I klippet: ”Varma duschar” – hör vad varmbadstekniken skulle kunna användas till istället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Smedjebacken

Mer i ämnet