Här värmer man sjön för att locka badare

Uppdaterad
Publicerad

I Smedjebacken tänker kommunen lösa avsaknaden av ett badhus på ett annorlunda sätt. Man tänker värma upp en del av en sjö med spillvärme och på så vis få ett varmbad ute i naturen. Men frågan splittrar Smedjebacksborna.

– Här ska det ligga, det blir 40 meter på det här hållet och 50 meter så, säger Leif Nilsson och pekar.

Det går inte ta miste på kommunalrådet Leif Nilssons stolthet när han pekar ut var det tempererade Prästabadet ska ligga. Det blir en typ av bassäng som enkelt uttryckt består av en stor gummisäck vars kanter kommer att hängas upp i de flytbryggor som ska omgärda badet. Platsen ska också muddras för att öka på djupet.

Dalarna – Prästabadet

Den extra värmen ska komma från Ovakas stålverk. Spillvärmen används redan idag till att värma hus under vinterhalvåret, men så här skulle den kunna användas även på sommaren. En kulvert finns redan till idrottsanläggningarna intill så tillbyggnaden blir minimal.

Men vad tycker då Smedjebacksborna om tanken på ett uppvärmt bad i sjön?

– Det låter ganska bra egentligen! Då kan man ju börja bada tidigare, ja de som vill i alla fall! säger Linus Larsson som vi träffar mitt i samhället. Och hans kompis håller med.

– Jag tycker det låter sjysst, säger Robin Hansson. Då kan man bada ute längre tid på året. Det är kanon!

– Det är inget för mig, säger Gerd Persson. Jag tror dessutom att folk är bekväma och gärna vill slippa blåsten, så då väljer de nog badhuset i Ludvika istället.

Många motsätter sig

Och motståndare finns till varmbadet. Ganska många till och med. Ett par namninsamlingar har genomförts och lämnats in till kommunen. Christina Maria Bladh var med och organiserade en av dem och hon menar att kommunalrådet Leif Nilsson sedan vid ett informationssmöte valde att agera som om det inte fanns några protester.

– Listor, vilka listor? sa Leif Nilsson. Vi hade ju ändå fått ihop totalt drygt 2000 namn och lämnat in till kommunen, säger Christina Maria Bladh. Men vi hade väntat oss att bli ignorerade, det är ju diktatur här i Smedjebacken!

Men Leif Nilsson tycker den kraftiga kritiken är orättvis. Mycket av den tekniska information blev försenad, det håller han ändå med om – men det berodde på att en nyckelperson inte fanns tillgänglig.

– Vi var beroende av en expert som olyckligtvis var på semester i Australien då, därför hann namninsamlingen ske innan all information fanns ute. Men kommunfullmäktige har ju sedan beslutat i det här ärendet på vanligt sätt, försvarar sig Leif Nilsson.

Bygglov beviljat av kommunen

Men det här är inte den enda märkliga turen runt Prästabadet. Bygglovet beviljades av kommunen redan innan miljötillståndet var prövat av Länsstyrelsen.

– Är det rätt turordning på ärendena?

– Jag kan inte uttala mig om i vilken de tog det, men jag är glad över att det klarade miljöprövningen, säger kommunalrådet Leif Nilsson (S).

Men hur går det egentligen med miljön här då om man ska värma upp vattnet i sjön?

– Jag tror att alla kokar te hemma, och jag tror inte det har hänt något pga det! Och jag tror heller inte det kommer att hända något om man värmer upp vattnet fem grader – det gör ju solen när det är väldigt varmt! säger Leif Nilsson.

– Men hur går det tex för mikroorganismer på botten här?

– Det som gjorts är ju att vi kollat vad som finns på botten och det finns ingenting att anmärka på. Vi har alla tillstånd från Länsstyrelsen som behövs för att göra det här, säger Leif Nilsson. Och han fortsätter:

– Det blir sandbotten, det blir en oerhört fin badstrand dit alla är välkomna!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Prästabadet

Mer i ämnet