Omvalet i Orsa 2003 – lockade fler väljare än ordinarie val

Uppdaterad
Publicerad

Omvalet i Orsa 2003 är det enda omval som lockat fler deltagare än ordinarie val. Marie Olsson som varit politiskt aktiv i Orsa i många år tror att både stor mediebevakning och en vilja att stoppa högerextremister bidrog till det höga valdeltagandet.

– Jag tror att det var flera saker som bidrog. Dels så ställde Nationaldemokraterna upp lokalt i valet här, sen var det också en otroligt aktiv valrörelse. Vi hade också ett helt annat medielandskap då än vad vi har idag, säger Marie Olsson (S) som redan då var politiskt aktiv Orsa..

– Vi hade en egen tidningsredaktion på orten som i princip bevakade allting som hände i valrörelsen. Så det var väldigt mycket uppmärksamhet som gjorde att folk var verkligen medvetna om att det var ett omval, och att det var viktigt att gå och rösta.

Omvalet i Falu kommun

Blåste högervindar

Vid valet hösten 2002 blåste det högervindar i Orsa. Sverigedemokraterna tog sig för första gången in i kommunfullmäktige, och när det blev omval efter att fem röster fastnat på posten och inte kommit med i rösträkningen, såg högerextrema Nationaldemokraterna sin chans att försöka ta en plats i kommunens maktcentra.

– De såg att det fanns en potential i den här kommunen att få någon slags plattform politiskt. De hade inte varit med i valet tidigare, men de ställde upp i omvalet. Och deras partiledare flyttade hit till Orsa. Det i sig gjorde att det blev väldigt mycket skriverier och uppmärksamhet kring det här omvalet i Orsa.

Det blev även ett stort nationellt intresse.

I klippet hör du Marie Olsson berätta om besök av partiledare och en pubkväll med dåvarande justitieminstern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omvalet i Falu kommun

Mer i ämnet