Räddningschef Johan Szymanski säger att branden sprider sig sakta – men att dagens väder kan förvärra läget. Foto: SVT

Oväder väntas i Älvdalen: ”Vi är oroliga”

Publicerad

Trängsletbranden är under fredagen fortfarande inte under kontroll och under eftermiddagen väntas oväder – vilket kan försvåra släckningsarbetet.

– Det kan bli kraftiga vindar så vi är oroliga, säger räddningschef Johan Szymanski.

Samtidigt är räddningsstyrkan mindre i dag än under gårdagen. Efter samtal med räddningstjänsten i Jämtland beslutades att personal skulle skickas dit från branden vid Trängslet.

– De har en betydligt svårare situation kopplad till liv och egendom, vilket gör att jag inte kan försvara att ha den personalen här för att skydda skog, säger Johan Szymanski.

Utökat säkerhetsavstånd

Under fredagsmorgonen beslutades att säkerhetsavståndet till det militära målområde där det kan finnas ammunition ska utökas från 800 meter till 1 000 meter.

– Explosionen som upptäcktes i går hade varit fruktansvärt kraftig, så därför känns det tryggt att vi har varit väldigt försiktiga och vidtagit de här åtgärderna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbranden i Trängslet

Mer i ämnet