Mer än 30 misstänkt anlagda bränder utreds av polisen i Västerdalarna. Ännu finns ingen misstänkt person. Bilderna är genrebilder. Foto: Jørn Bærheim/TT, Johan Nilsson/TT

Över 30 misstänkt anlagda bränder utreds i Västerdalarna

Uppdaterad
Publicerad

Både polisen och räddningstjänsten i Västerdalarna beskriver den rådande situationen, med ett stort antal misstänkt anlagda bränder på kort tid, som väldigt allvarlig. Totalt utreds just nu över 30 olika bränder i området – men ännu finns ingen misstänkt.

Sedan i maj fram till och med förra veckan har ett stort antal bränder, däribland flera skogsbränder, uppstått i Västerdalarna – utan förklaring. Både räddningstjänsten och polisen i området, som innefattar kommunerna Malung-Sälen, Mora och Vansbro, misstänker att det rör sig om anlagda bränder.

Men trots tips från allmänheten har man ännu inte kunnat identifiera någon misstänkt person.

– Vi har en del iakttagelser och uppgifter att följa upp och det är vad vi jobbar med nu. Men så långt som att ha någon misstänkt har vi inte kommit än, säger polisens förundersökningsledare Lena Kruse.

Utreder över 30 misstänkt anlagda bränder

Totalt handlar det om mer än 30 bränder som utreds, samtliga antingen i någon av de tre dalakommunerna eller just på andra sidan länsgränsen mot Värmland.

– Det är väldigt allvarligt det här, dels frekvensen och dels på grund av väderleken som varit i sommar, säger Lena Kruse.

”Man får gärna vara observant på små skogsvägar”

Generellt så är det svårt för polisen att utreda just bränder. Och Lena Kruse meddelar att man fortsatt efterlyser upplysningar från de som kan ha sett något av intresse för polisen.

– Det man kan göra är att vara observant när man är ute på skogsvägar och om man tycker att något eller någon verkar lite knepig så får man gärna höra av sig. Det kan vara vad som helst, det är vi som får avgöra om det har någon betydelse, säger hon.

Vad kan ni på polisen göra, utöver den pågående förundersökning, för att förhindra att fler bränder inträffar?

– Ja, det är det som är frågan. Vad kan man göra? Jag har inget svar på det, säger Lena Kruse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.