Paradisparken började byggas 2016. Den sista etappen beräknas vara klar i början av 2021. Foto: Sofia Stenberg

Park i Borlänge kan vinna arkitektpris

Uppdaterad
Publicerad

2018 valdes Borlänge till Sveriges fulaste stad vid en omröstning i sociala medier. Nu kommer en revansch – en park i staden kan vinna ett arkitektpris.

Borlänge utsågs 2018 till Sveriges fulaste stad vid en omröstning som föreningen Arkitektupproret anordnat. Staden hamnade i mediefokus men kommunen gav svar på tal som ledde till ett pris.

Nu kan staden prisas även på annat sätt. Paradisparken i Borlänge har nominerats av branschorganisationen Sveriges Arkitekter till årets planpris tillsammans med tre andra kommuner och regioner.

Smart planerad park

Det är Paradisparken som är orsaken till nomineringen. Parken beskrivs av juryn som välbesökt och smart planerad med ett permanent konstverk där det finns odlingslotter nära en lekpark så att vuxna kan hålla koll på de yngre. Juryns motivering lyder: ”ett ställningstagande för social hållbarhet, där barn och unga fått spela huvudrollen”.

– Det mesta börjar med en bra plan! Kommunernas arbete i tidiga skeden är avgörande för ett bra slutresultat – en byggd miljö som är väl gestaltad, ändamålsenlig, hänsynstagande och hållbar, säger Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson i ett pressmeddelande.

Planpriset har delats ut sedan 1992. Borlänge, Hudiksvall, Jönköping och Skaraborg har chans att få årets pris. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan, som hålls digitalt 25 mars.

Sveriges Arkitekter

Sveriges Arkitekter är en fack- och branschorganisation för alla arkitekter i Sverige, vare sig de jobbar med inredning, hus, landskap eller planering. Sveriges Arkitekter organiserar omkring 90 procent av den samlade arkitektkåren.

Källa: Sveriges Arkitekter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.