Patient: ”Vi är alldeles för många”

Uppdaterad
Publicerad

Slutenvårdskliniken i Säter tvingas slå ihop avdelningar för att klara en krisartad situation. Personalen har slagit larm om problem upprepade gånger och nu träder även patienter fram och berättar om situationen.

– Vi är alldeles för många patienter jämfört med vad det finns platser och utrymme, säger en patient som SVT Nyheter Dalarna har träffat.

Sedan sommaren 2012 har avdelningar 93 och 95 på Säters sjukhus haft överbeläggningar. Bortsett från en månad under dessa fyra år har båda avdelningar haft fler patienter än vad det finns utrymme och ordinarie sängplatser till.

SVT Nyheterna Dalarna granskar psykiatrin

– Det blir en ökad arbetsbelastning, det blir stressigt och man känner inte att man gör sitt jobb fullt ut. Man mår dåligt när man lämnar sitt arbetspass vid dagens slut, säger Johanna Hagberg som är skyddsombud och sjuksköterska.

Slagit larm om läget

Förra hösten larmade fackförbundet Kommunal Arbetsmiljöverket om situationen. Ett halvår senare när ingen förändring skett larmade även Vårdförbundet. Nu, ytterligare ett halvår senare, väntar båda fackförbunden på besked.

– Man har kvar den här frustrationen över att det inte har blivit någon förbättring, man lider med personalen när man ser att de mår dåligt och man lider med patienterna som får vårdas i den här tuffa miljön, säger Johanna Hagberg.

Slog ihop avdelningar

Liksom fler avdelningar inom psykiatrin i länet lider även verksamheten i Säter av svår personalbrist. I våras blev situationen så pass akut att man valde att slå samman avdelning 93 och 95 för att kunna ta hand om patienterna. Sammanslagningen skulle ha varit tillfällig under sommaren men problemen består.

– Vi försöker rekrytera personal hela tiden, men det är svårt att få tag på sjuksköterskor, speciellt i Säter. Förra annonsen hade vi inga sökande på alls, säger Mats Carlsson, verksamhetschef på slutenvårdspsykiatrin i Dalarna.

Caroline, som egentligen heter något annat, är en av de patienter som just nu vårdas på den sammanslagna avdelningen.

– Jag kan välja att gå ut, jag har den möjligheten. Men vissa andra mår för dåligt för det, säger Caroline när vi träffar henne på sjukhusområdet i Säter.

Hur viktigt tycker du att det är att det inte är för många patienter på en avdelning?

– Det kan vara skillnad på liv och död, svarar hon.

Försökte ta sitt liv

Caroline berättar om en allvarlig incident som, hon menar, inträffade på grund av det stora antalet patienter.

– En person försökte ta sitt liv för att det var så rörigt och stökigt. Och ingen hann med att se, berättar hon.

Verksamhetschefen för slutenvården menar att det är svårt att veta varför händelsen inträffade.

– Det är alltid tragiskt när någon försöker ta sitt liv, framförallt inne på en vårdinrättning. Att säga att det beror på överbeläggning känns dock som en omöjlig slutsats att dra. Visst är det överbeläggningar, men personalstyrkan är också utökad i grundbemanning samt att vi tar in extra personal utifrån antal patienter och vårdtyngd, säger Mats Carlsson.

Samtidigt medger Mats Carlsson att det finns brister i vården.

– Patienterna får inte sina behov tillgodosedda. Det kan vara hos oss, hos öppenvården eller hos kommunen. Men någonstans i vårdkedjan klickar det, och det håller vi på att se över, säger han till SVT Nyheter Dalarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheterna Dalarna granskar psykiatrin

Mer i ämnet