Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Göran Kecklund, professor vid Stressforskningsinstitutet, om hur stress påverkar prestation och hälsa. Foto: Michael Jansson/SVT

Professorn förklarar – så påverkas hemtjänsten av stressen

Uppdaterad
Publicerad

Hemtjänstpersonalen i Mora slår larm om en pressad arbetsvardag där det är svårt att hinna med sitt arbete på utsatt tid.

– Det kommer bara ställa till problem, säger Göran Kecklund, professor vid Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet, om de långsiktiga konsekvenserna av stress på jobbet.

Flera inom hemtjänsten i Mora upplever stress för att deras minutschema inte tar hänsyn till oförutsedda händelser.

Enligt Göran Kecklund kan stress under längre tid vara skadligt för hälsan och göra så att personalens omdöme blir sämre.

– Att jaga klockan kan vara något positivt i det korta perspektivet. Man skärper till sig. Men på längre sikt ser jag inga fördelar med att vara stressad. Det kommer bara ställa till problem, säger han.

Hur påverkar stressad hemtjänstpersonal de personer som de tar hand om?

– Förmodligen negativt. När personalen inte har tid att engagera sig och samtala upplevs det som att man inte får det bemötande man vill ha, säger Göran Kecklund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.