Stort intresse för mer lokal mat i offentliga kök, men vad är utmaningarna för att lyckas med det? Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Stort intresse för lokal mat i offentliga kök – ”Frågan är om tillgången kan möta efterfrågan”

Uppdaterad
Publicerad

Det är just nu ett stort intresse från många kommuner att få in mer lokala råvaror i de offentliga köken. Men samtidigt finns det utmaningar med att få till lösningar så att det kan bli verklighet.

– Många kommuner arbetar i dag med en tidig dialog med företagare för att kunna få med fler lokala producenter i upphandlingarna, berättar Anders Frodig som är projektledare för Offentlig gastronomi i Dalarna.

Projektet är en del av Dalarnas livsmedelsstrategi och Anders arbetar bland annat med inspiration och utbildning i de offentliga köken kring hur de kan arbeta mer med lokala och svenska råvaror som till exempel rotfrukter eller att byta ut riset mot matvete.

– Det är ett väldigt stort intresse hos många kommuner, nu är frågan om tillgången på varor kan möta efterfrågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.