Putte i Parken till Leksand – med extra kameraövervakning

Uppdaterad
Publicerad

I dag börjar den kringresande musikfestivalen Putte i Parken i Leksand och där man vill förebygga sexbrott genom kameraövervakning.

Putte i parken har hittills i år visat resultat som avslöjar noll anmälningar i Linköping och två anmälningar i Karlstad som skedde utanför festivalområdet. 

– Men gärningsmännen greps innanför området, så facit inne på festivalen är noll, säger Niclas Lagerstam som är festivalgeneral för Putte i Parken.

Han tycker det känns jättebra för då festivalen hade betydligt fler anmälningar förra året.

Kameror en ny satsning för i år

Satsningen på kameror är ny för i år och förra året gjordes sammanlagt 40 anmälningar om sexbrott på Putte i Parken.

– Jag kan inte säga om minskningen beror på kamerorna eller vad som gör det, men det känns väldigt bra i alla fall, säger Lagerstam.

LÄS MER: Män skapade ”dansringar” – avvisades

Olika festivaler tacklar samma problematik på olika sätt. Peace & Love jobbade med synlig bevakning och där anmäldes sammanlagt 11 fall av sexuella ofredanden, så kompletterar Putte i Parken alltså bevakningen med fotodokumentation av publiken. Något som kan göra det lättare för polisen att utreda brotten.

”Det är människor som inte kan bete sig”

– Det blir ju polisen som använder materialet om det behövs. Annars jobbar vi nog likadant som de flesta festivaler, säger Niclas Lagerstam.

– Jag tror att alla gör allt för att förhindra sexövergrepp naturligtvis, men det är en omöjlig uppgift att hindra en gärningsman som har bestämt sig för att ofreda. Det är ju människor som inte kan bete sig helt enkelt, avslutar Niclas Lagerstam.

LÄS MER: Tre anmälningar om sexuellt ofredande under Putte i parken

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer