Region Dalarna polisanmäler falsk läkare

Publicerad

Den falska läkare som polisanmäldes av Skarborgs sjukhus i januari är nu också polisanmäld av Region Dalarna.

– Det är belagt med straff att utge sig för att vara underläkare som är en skyddad yrkestitel utan att vara det så har jag kommit fram till att vi borde göra en åtalsanmälan vilket vi nu gjort, säger Lena Jönsson, regionjurist Region dalarna.

Jobbade ett år i Borlänge och Falun

Den falska läkaren jobbade under ett års tid 2014-15 på Falu lasarett och Borlänge sjukhus utan att ha en läkarlegitimation. Mannen är utbildad i Polen och skulle ha haft ett särskilt förordnande för att få jobba som underläkare. Detta förordnande var dåvarande landstinget Dalarna skyldiga att ordna vilket man inte gjorde.

– Det borde vi naturligtvis gjort från vår sida. Vi skulle ha kontaktat socialstyrelsen och begärt ett särskilt förordnande i fall han hade ett examensbevis vilket jag inte vet om han hade. Det är väldigt beklagligt att man inte gjorde det men samtidigt vill jag poängtera att den här killen har jobbat tillsammans med en överläkare hela tiden så patientsäkerheten har aldrig varit hotad, säger Lena Jönsson, regionjurist Region Dalarna.

Visade upp förfalskat förordnande

När mannen senare sökte anställning som underläkare på Skaraborgs sjukhus i Lidköping så visade mannen upp ett förfalskat förordnande från socialstyrelsen. Allt uppdagades genom ett reportage i TV4 och en polisanmälan gjordes av Skaraborgs sjukhus.

Och nu har alltså även Region Dalarna gjort en åtalsanmälan mot mannen för brott mot patientsäkerhetslagen, utöver den anmälan man redan gjort till inspektionen för vård och omsorg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.