Få fullvaccinerade i Ukraina – så vill Region Dalarna nå ut till flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainska flyktingar som kommer till Dalarna kommer att erbjudas vaccin mot covid-19, och för att nå ut med information kommer regionen att kontakta människor via sociala medier. Man har även inlett ett samarbete med migrations- och asylhälsan för att människor som flyr kriget ska få tillgång till information om covid-19-vaccin.

Enligt statistik från Folkhälsomyndigheten är vaccinationsteckningen för covid-19 låg i Ukraina. Endast en tredjedel av befolkningen av fått två doser vaccin. 1,7 procent har fått påfyllnadsdos. Samtidigt befinner sig cirka två miljoner människor på flykt från kriget och just nu vet man inte hur många krigsflyktingar som kommer att behöva erbjudas vaccin mot covid-19 i Dalarna.

– Det tittas på olika scenarion nationellt och dem får vi se över, så just nu vet vi inte det, säger Olof Ehrs, vaccinsamordnare i Region Dalarna.

Coronaviruset i Dalarna

Vaccination del av hälsopaket

Samtidigt kommer människor som flytt från Ukraina även att få tillgång till övrig hälso- och sjukvård i Dalarna.

– Vaccination mot covid-19 är en del av ett större hälsopaket, så det kanske inte är det absolut första, utan det är att få kontakt med de här människorna, erbjuda dem hälso- och sjukvård och där kommer vaccination mot covid-19 in, säger Olof Ehres.

I klippet: Vaccinsamordnare Olof Ehrs berättar hur man ska nå ut med information – ”Nätverken håller på att formas”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet