Regionstyrelsens ordförande Ulf Berg (M) svarar på kritiken om att regiondirektören suttit på dubbla stolar i beslutet om fjällturister. Foto: SVT

Regionrådet Ulf Berg (M) om att välkomna tusentals fjällturister: ”Visar sig om vi kunnat göra på ett annat sätt”

Uppdaterad
Publicerad

Regionledningen i Dalarna har fattat beslut om att välkomna tusentals fjällturister till länet mitt under coronapandemin. Regionstyrelsens ordförande står bakom beslutet och ser inte heller några problem med att regiondirektören och en av kommuncheferna bakom beslutet sitter i ledningen för turistbolaget Visit Dalarna.

80 000 turister välkomnas till dalafjällen över jul och nyår. Det meddelade regionledningen tillsammans med Malung-Sälens kommun och Älvdalens kommun, tidigare i veckan. Regionstyrelsens ordförande Ulf Berg (M) ser inga problem med det.

– Från regering och Folkhälsomyndigheten tar man bort restriktionerna från den 14 december, då gillar vi det läget oavsett om vi tycker det ena eller det andra. Det är betydligt mindre risk för smitta i backarna än att man trängs i någon central del av Stockholm, säger han.

Coronaviruset i Dalarna

SVT Nyheter Dalarna berättade under torsdagen att regiondirektören Anders Friberg och kommunchefen i Malung-Sälen Christina Holback, förutom sina uppdrag i kommunen och Region Dalarna, också sitter i styrelsen för turistbolaget Visit Dalarna. Uppgifterna har rört upp känslor hos många, men regionstyrelsens ordförande ser inget problem med det och ser det inte som att regiondirektören suttit på dubbla stolar.

I klippet kommenterar Ulf Berg kritiken mot regiondirektörens engagemang i turistbolaget och välkomnandet av turister till länet– ”Får visa sig om vi kunnat göra på ett annat sätt”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet