Kommunrevisionen menar att kommunen måste ta sitt arbetsgivaransvar och utreda visselblåsarärendet. Foto: Patrik Boberg, SVT

Revisionen kräver utredning i Falu kommun

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT Nyheter Dalarnas granskning utreder nu revisionen hanteringen av visselblåsarärendet. Efter att ha samtalat med alla parter uppmanas kommunen att ta itu med ärendet.

– Det är deras arbetsgivaransvar, menar Lars Lundh ( S) vice ordförande i kommunrevisionen.

– Vi jobbar med ärendet, vi följer det som händer och försöker få klarhet, bekräftar Leif Bergh ( M), revisionens ordförande.

Så här långt i utredningen då, har ni fortfarande förtroende för Inger Klangebo?

SVT granskar Falu kommun

– Vi har gått igenom de påstådda felen och det är klart att vi har fortsatt förtroende för henne i det här läget, säger Lars Bergh.

Hur ser då förtroendet för Dan Nygren ut?

– Ja, det är något som jag inte vill uttala mig om. Det vore fel att gå ut och uttala mig under pågående process.

Tar ställning för Nygren

Enligt dt.se ska oppositionsrådet ha tagit ställning för kommundirektör Dan Nygren i ett inlägg på falupolitik.se, liksom internt i partiet där han säger sig ha sett två brev från visselblåsaren. Det är dock, enligt dt.se, inget som revisionen känner till.

Hur ser då förtroendet för oppositionsråd Mikael Rosén (M) ut?

– Samma sak där. Jag vill inte uttala mig om olika personer i det här stadiet, säger Leif Bergh.

Kommunen måste utreda

Vice ordförande i kommunrevisionen, Lars Lundh berättar att man nu har samtalat med de inblandade parterna i visselblåsarärendet:

– Jag kan väl säga att versionerna inte är helt överensstämmande,  menar han och säger att det nu är dags för kommunen att utreda.

– Det är nödvändigt, de får inte vispa undan det här. Det är deras arbetsgivaransvar att ta itu med det här, säger Lars Lundh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Falu kommun

Mer i ämnet