Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så funkar det – metoden som ska få fler att resa tillsammans. Foto: Anders Hansson SVT

Så ska fler åka kollektivt i glesbygd – Skattungbyn testar ny metod 

Uppdaterad
Publicerad

Skattungbyn i norra Dalarna blir först i landet med att prova en ny lösning för att få fler att resa kollektivt. Det handlar om att utnyttja lediga platser i privata bilar och kollektivtrafikfordon som redan är ute och åker på vägarna – tanken är att det ska vara billigt och klimatsmart.

Hur ska kollektivtrafiken på landsbygden bli bättre? Den nöten försöker Svenska miljöinstitutet knäcka och i Skattungbyn pågår nu ett projekt där man försöker tänka nytt. 

För att få fler att åka tillsammans har Dalatrafik, Svenska miljöinstitutet, Skattungbyns byutvecklingsförening och företaget Freelway gått ihop. Resultatet är en app där folk kan lägga upp sina resor och medpassagerare kan boka in sig för att följa med, samtidigt som Dalatrafik lägger ut lediga platser med till exempel serviceresor som passerar Skattungbyn.   

Åker man privat får man göra upp som vid vanlig samåkning. Och med Dalatrafik kan man åka på månadskortet. 

– Man kan även köpa en biljett i vår app precis som i den vanliga linjetrafiken, säger Susanne Niklasson på Dalatrafik.

Så funkar det – starta klippet för att höra hur systemet är uppbyggt.

SVT rapporterade · Hur gör du för att resa smart på glesbygden?

11.18
Det går mycket få bussturer mellan Fredriksberg och Ludvika. Vi har en fb-grupp för ortsbor där man kan skriva och fråga om någon ska åka och har plats i bilen. Men många av byborna är inte med i sociala medier, och chansen att få napp är därför ganska liten. En app vore en lysande idé även för oss som bl.-a måste åka fyra mil till Vårdcentralen i Sunnansjö.
12.17
Ta bilen.
12.57
Tar bilen. Har inget val om jag ska ta mig till och från jobbet och komma i tid till jobbet.
13.55
Hej, vad heter företaget som utvecklat appen och vad heter appen?
18.10
Jag tar bilen tillsammans med sambon eller bussen. Tycker dock att många kunde samåka mera. Speciellt på glesbyggden finns det ju ofta bara en till två ställen folk ska till. Appen är ju superbra. Skattungby är ju en kul ekoby. Besökte den för 10 år sen. Supertrevligt folk!
18.11
Blekingetrafiken har ett utvecklingsprojekt med en betaversion som heter Hämta. Det är meningen att tjänsten ska användas i en smartphone.
18.26
farsan har inga möjligheter att ta sig till ludvika tur å retur helgtid då han inte har bil eller så så får han vackert sitta i byn tyvär och veckotid ett fåtal resor men blir väldigt låst så det kan bli att få byta tid till sjukvården flertal gånger eller vänta i timmar,dåligt i dessa tider då vi ska vara ett rikt land
18.27
Vad är det för skillnad på detta och vanlig svarttaxi? Det är klart att det blir mycket billigare om man slipper alla dyra skatter och krångliga tillstånd, men det hade varit intressant att höra vad Trafikverket och Skatteverket tycker om upplägget.
Hej Janne! Tack för frågan. Här kan du läsa vad Kåre Olsson i Skattungbyns byutvecklingsförening säger om saken:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/det-ar-valdigt-spannande-bybor-hoppas-pa-nya-resvanor
18.27
Hoppas det kommer till fler. Bor i kättbo i Dalarna med i mora kommun. Men då vi bor 3.4 mil utanför Mora. Så hade det varit en kano sak.
18.31
Istället för att vältra över ansvaret på de som bor i glesbygden så kan regeringen se till att sänka skatten på drivmedel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer