Bybor hoppas på nya resvanor: ”Det är väldigt spännande”

Publicerad

Skattungbyn i norra Dalarna ligger vackert beläget omgiven av skog – men den som vill ta sig till och från byn är i stor utsträckning beroende av egen bil – något som ett nytt reseprojekt ska ändra på med hjälp av en app.

– Vi som lever i en liten ort i det glesa Sverige är tvungna att lita på privatbilism vilket kostar mycket pengar. Alla har inte körkort och råd med bil, säger Kåre Olsson i Skattungbyns byutvecklingsförening.

Ny app

Nyligen lanserades en app som ska få fler i Skattungbyn att åka kollektivt – en del i ett större projekt som ska öka det kollektiva resandet i glesbygd runt om i landet.  

Med hjälp av appen ska den som vill åka en sträcka få kontakt med bilister som har lediga platser. Förutom privatbilismen är tjänsten ihopkopplad med kollektivtrafikföretaget Dalatrafik som kan lägga in lediga platser i till exempel sjuktransporter som åker till eller från byn.

Tror det ska betyda mycket

Kåre Olsson är glad att det här blir av och tror att det kommer betyda mycket för byns invånare.

– Det är helt enkelt ett sätt att skapa kontakt mellan de som behöver åka och de som ska åka, säger Kåre Olsson.

Och han tror inte att det är någon risk att man med det här upplägget går över gränsen för vad som kan uppfattas som taxiverksamhet och som därmed faller under taxilagen.

– Nej, det är det inte. Det bygger på att det är grupper som har förtroende för varandra och samverkar. Grupperna betraktas som slutna men alla är egentligen välkomna och man behöver inte nödvändigvis bo i Skattungbyn heller, säger Kåre Olsson.

SVT rapporterade · Hur gör du för att resa smart på glesbygden?

11.18
Det går mycket få bussturer mellan Fredriksberg och Ludvika. Vi har en fb-grupp för ortsbor där man kan skriva och fråga om någon ska åka och har plats i bilen. Men många av byborna är inte med i sociala medier, och chansen att få napp är därför ganska liten. En app vore en lysande idé även för oss som bl.-a måste åka fyra mil till Vårdcentralen i Sunnansjö.
12.17
Ta bilen.
12.57
Tar bilen. Har inget val om jag ska ta mig till och från jobbet och komma i tid till jobbet.
13.55
Hej, vad heter företaget som utvecklat appen och vad heter appen?
18.10
Jag tar bilen tillsammans med sambon eller bussen. Tycker dock att många kunde samåka mera. Speciellt på glesbyggden finns det ju ofta bara en till två ställen folk ska till. Appen är ju superbra. Skattungby är ju en kul ekoby. Besökte den för 10 år sen. Supertrevligt folk!
18.11
Blekingetrafiken har ett utvecklingsprojekt med en betaversion som heter Hämta. Det är meningen att tjänsten ska användas i en smartphone.
18.26
farsan har inga möjligheter att ta sig till ludvika tur å retur helgtid då han inte har bil eller så så får han vackert sitta i byn tyvär och veckotid ett fåtal resor men blir väldigt låst så det kan bli att få byta tid till sjukvården flertal gånger eller vänta i timmar,dåligt i dessa tider då vi ska vara ett rikt land
18.27
Vad är det för skillnad på detta och vanlig svarttaxi? Det är klart att det blir mycket billigare om man slipper alla dyra skatter och krångliga tillstånd, men det hade varit intressant att höra vad Trafikverket och Skatteverket tycker om upplägget.
Hej Janne! Tack för frågan. Här kan du läsa vad Kåre Olsson i Skattungbyns byutvecklingsförening säger om saken:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/det-ar-valdigt-spannande-bybor-hoppas-pa-nya-resvanor
18.27
Hoppas det kommer till fler. Bor i kättbo i Dalarna med i mora kommun. Men då vi bor 3.4 mil utanför Mora. Så hade det varit en kano sak.
18.31
Istället för att vältra över ansvaret på de som bor i glesbygden så kan regeringen se till att sänka skatten på drivmedel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer