SD:s andranamn på regionlistan lämnar politiken efter att det blivit känt att Ekeroth utnämnts till oppositionsråd i region Dalarna. Bilden är tagen vid SD:s distriktsvalvaka under valnatten. Foto: Sofie Lind/SVT

SD-toppen i Dalarna hoppar av efter Ekeroths utnämning till oppositionsråd

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas andranamn på partiets lista till regionfullmäktige, Aleksandra Borgesen, väljer att hoppa av och lämna politiken helt.

Det gör hon efter att det blivit känt att den tidigare riksdagsledamoten Kent Ekeroth blivit utnämnd som oppositionsråd i Region Dalarna.

Borgesen berättar bland annat för P4 Dalarna att hon upplever att beslutet går emot demokratin och att det var först efter valet som hon fick veta att hon inte längre var aktuell som oppositionsråd.

Sverigedemokraterna fick tillräckligt med röster i regionvalet för att ha 1,4 heltidstjänster – en plats som nu är beslutad att delas mellan dels Avestapolitikern Per-Ola Ahlström, och dels tidigare riksdagspolitikern Kent Ekeroth.

Ekeroth är ett namn som inte nämnts i samband med regionvalet alls förrän i förra veckan när Dala-Demokraten avslöjade att daladistriktet kontaktat Ekeroth och som tackat ja till att bli oppositionsråd.

SVT har sökt både Alexandra Borgesen och företrädare för partiet för kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.