Sista chansen rädda järnvägen till Malung

Uppdaterad
Publicerad

Nu tar Västerdalskommunerna sista chansen att rädda kvar själva rälsen på den nedlagda delen av Västerdalsbanan mellan Äppelbo och Malung.

Nu tar Västerdalskommunerna sista chansen att rädda kvar själva rälsen på den nedlagda delen av Västerdalsbanan mellan Äppelbo och Malung.

Om tre dagar är det försent att protestera, kommunledningen i Malung hoppas på framtida godstrafik på järnvägen och vädjar nu till Trafikverket vänta med rivningsplanerna.

Västerdalsbanan

– Vi vill ha godstrafik på järnvägen, säger kommunalrådet Kurt Podgorski (S).

Sista persontåget från Malung gick för snart två år sen och Trafikverket vill nu sluta underhålla banan för att på sikt riva upp rälsen från Malung till Äppelbo några mil söderut.

Om tre dagar är det försent att protestera och nu tar kommunledningen sista chansen att stoppa rivningsplanerna.

– Vi hoppas att hinna övertyga dem om att åtminstone inte riva upp rälsen, säger Kurt Podgorski (S). Vi ser rälsen som en möjlighet för framtida godstrafik.

Det går en hel del gods från den här västra delen av Dalarna. Det handlar främst om sågverksprodukter, flera hundra fullastade långtradare i veckan på slitna vägar.

Rälsen har inte använts alls trots att den funnits i årtionden – för det är dyrare att transportera godset på järnväg.

–  För mig är det väldigt underligt att det ska vara dyrare med tåg än med en hel massa lastbilar. Man måste ju väga in alla kostnader som slitage på vägarna och miljön också, säger Kurt Podgorski (S).

Politikerna ställer hoppet till resterna av en gammal godsterminal i Malungsfors en mil norr om Malung. Rälsen finns kvar dit i dag och terminalen skulle, enligt politikerna, kunna byggas upp igen och få nytt liv – bara inte den nuvarande rälsen försvinner.

– Är rälsen borta så är det ju så mycket dyrare att få tillbaka den igen. Vi vill inte att man ska göra samma misstag som man gjorde för 40 år sen när man rev upp rälsen till Sälen. Då utlovades en satsning på vägarna istället men det är nog många som väntar på de satsningarna ännu i dag, säger Kurt Podgorski (S)

Trafikverket har begärt synpunkter på nedläggningsförslaget innan den 15 november. Också kommunerna Vansbro, Gagnef och Borlänge väntas tycka till om förslaget att upphöra med underhållet på Västerdalsbanan mellan Äppelbo och Malung.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västerdalsbanan

Mer i ämnet