Smittskyddsläkare Anders Lindblom berättar om hur sjukvården försökt att behålla reseförbudet – ”Alla kommer inte att följa det här, belastningen kanske kan öka vad gäller covid i Dalarna”, säger han.

Sjukvården i Dalarna försökte förgäves stoppa öppnandet av fjällen

Uppdaterad
Publicerad

I veckan gick Region Dalarna ut och välkomnade tusentals turister till Dalarna. Nu uppger sjukvården att man förgäves försökt att hindra resandet till fjällen och öppnadet av skidanläggningarna i bland annat Sälen till jul och nyår

– Vi har haft en diskussion med Folkhälsomyndigheten om det här men de kommer inte att ändra sitt beslut. Belastningen av covid kan öka, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare i Dalarna.

Rådet nu är att undvika resor inom Dalarna på grund av coronakrisen. Men Folkhälsomyndigheten har ändå gett klartecken för att öppna för resande från hela Sverige till skidanläggningarna i norra Dalarna till jul och nyår.

Coronaviruset i Dalarna

Sjukvården i Dalarna har försökt behålla reseförbudet. Men utan att få gehör.

– Det är våra myndigheter och regeringen som beslutar. Vi kan tyvärr inte förhindra att man reser upp till fjällen, de står fast vid sitt beslut men vi kan göra så det blir så säkert som möjligt, säger Anders Lindblom till SVT Nyheter Dalarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet