Arkiv: minnesplats för den döde 21-åringen som sköts till döds vid Kupolen förra sommaren. Foto: SVT

Skärpta straff för dödsskjutningen vid Kupolen – döms för mord

Uppdaterad
Publicerad

Svea hovrätt skärper straffen för de två män som dömts för sin inblandning i dödsskjutningen vid Kupolen förra sommaren. Hovrätten gör nu bedömningen att det handlar om mord och medhjälp till mord, men sänker straffet för en kvinna då man inte funnit bevis för att hon haft uppsåt till att mannen skulle dödas.

Enligt polisutredningen var det en konflikt rörande ett par tusen kronor som utmynnade i att en 21-årige man sköts till döds vid Kupolen förra sommaren.

Två män dömdes för dråp till nio års fängelse, medan en kvinna dömdes till sju års fängelse för medhjälp till dråp.

Den man som höll i vapnet och avlossade skotten har hävdat nödvärn då han strax före skjutningen blev knivhuggen av den nu döde 21-åringen.

Svea hovrätt har dock kommit fram till att det varit fråga om ”en sådan överenskommen våldsuppgörelse där det i princip inte är möjligt för någon att åberopa nödvärn, oavsett vem som inlett våldsutövningen.”.

Mannen döms därför för mord till 14 års fängelse, medan den man som tagit med vapnet och överlämnat det till skytten döms till tio års fängelse för medhjälp till mord.

Kvinnan som fanns med på platsen och bland annat medverkat till att parterna träffats döms till fem års fängelse för medhjälp till grov misshandel och medhjälp till grovt vållande till annans död.

Samtliga åtalade döms även för grovt vapenbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.