”Omfattningen kan bli större”. Skjutfältschefen Ove Jansson är van att se utländska trupper på skjutfältet och är inte oroad över det nya avtalet. Foto: privat

Skjutfältschefen i Älvdalen om DCA-avtalet: ”Tror oron är obefogad”

Uppdaterad
Publicerad

Chefen på Älvdalens skjutfält är inte oroad över eventuella följder av det så kallade DCA-avtalet, som klubbades i riksdagen i går.

– Det är jättesorgligt att vi hamnat där vi är med tanke på omvärldsläget men det känns bra med ett avtal så att vi tillsammans med andra nationer kan försvara landet, säger Ove Jansson.

Älvdalens skjutfält är ett av de områden som omfattas av det så kallade DCA-avtalet, som bland annat ger amerikansk militär tillgång till svenska militäranläggningar, och möjlighet att bygga egna faciliteter.

Att utländska trupper tränar på skjutfältet i Älvdalen är ingen nyhet, och även amerikansk militär har tidigare använt anläggningen.

Lyder under amerikansk lag

DCA-avtalet innebär bland annat att de amerikanska styrkorna kommer att lyda under amerikansk lagstiftning, vilket kritiserats.

– De har andra rättsliga regler men USA är fortfarande en demokrati, jag tror att oron är obefogad, säger Ove Jansson.

Oklar omfattning

Hur mycket amerikansk personal som kommer att placeras i Älvdalen och hur verksamheten kommer att påverkas konkret är i nuläget oklart.

– Spekulationen är väl att man samövar med svenska förband. Det har tidigare övats i mindre skala med utländska förband. Sen kan det bli så att omfattningen blir större, säger Ove Jansson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet från tidigare i vår ser vi hur svenska värnpliktiga avfyrar granater på Älvdalens skjutfält. Skjutfältet är en av de 17 svenska militärbaser den amerikanska militären i och med det nya DCA-avtalet har rätt att använda. Foto: Sofie Lind/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.