Foto: Räddningstjänsten

Skogsbranden i Trängslet har brett ut sig – räddningschefen: ”Worst case”

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbranden vid Trängslet i Älvdalen såg ut att ha bromsats upp under tisdagen. Men när vinden tilltog igen under eftermiddagen spred den sig snabbt och täcker nu en yta på 1 000 hektar.

Tidigare under dagen beräknades storleken på branden vara två gånger tre kilometer, men eftermiddagens blåst utökade den ytan till fem gånger fem kilometer. ”Skogsbranden har gått till worst case”, skrev räddningschef Johan Szymanski på Twitter.

– När vinden ökar behövs det väldigt lite för att branden ska sprida sig snabbt. Då har vi ingen chans att hänga med, säger Anders Attehed, presstalesperson vid Mora räddningstjänst.

Branden bredde ut sig i både nordlig och västlig riktning.

En mil slang dragen i skogen

Som mest har fyra helikoptrar varit i luften för att vattenbomba lågorna från ovan. Totalt ligger en mil slang utlagd i området.

– Just nu står det och väger lite. Det är olika timme till timme, helt beronde på om vinden ökar eller minskar, säger Anders Attehed.

Terrängen i området är väldigt omväxlande vilket gör det svårt att ta sig fram på vissa ställen.

– Det är knöliga berg, snårskog och myrmark.

”Aldrig förlorat en match”

Hur är stämningen, håller ni modet uppe?

– Vi har aldrig förlorat en match och det gör vi inte den här gången heller. Det kanske bara tar lite längre tid än vanligt, säger Anders Attehed.

Foto: Räddningstjänsten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbranden i Trängslet

Mer i ämnet