Inget miljöfarligt avfall men något har man hittat. Hör Fredrik Wemming, vd för Lennheden Vatten, berätta mer i klippet. Foto: Anders Hansson, SVT

Slutrapport: Inget miljöfarligt avfall hittat vid vattentäkten

Uppdaterad
Publicerad

Analysen av de prover som under sommaren grävts och borrats upp ur jorden vid Falun-Borlänges gemensamma drickavattentäkt har nu analyserats. De visar inte på något som kan påverka vattenkvalitén men det har ändå gjorts en del fynd i marken av något ämne som hittills är okänt.

Det började med en orosanmälan från en kommuninvånare som anmälde att det under många år och för länge sedan dumpats avfall som kan vara miljöfarligt nära den plats där vattentäkten ligger i Lennheden. Det fick Lennheden vatten att först beställa en undersökning med markradar och sedan fortsätta med provtagning via grävning och borrning i marken.

Men analysen visar att det inte läcker ut något som kan påverka dricksvattnets kvalitet för de boende med kommunalt vatten i Falun och Borlänge.

– Vi känner oss trygga med den här undersökningen och bedömningen är i dagsläget att vattentäkten är utom fara, säger Fredrik Wemming som är vd för Lennheden Vatten.

Men i marken har man ändå hittat något som inte är naturligt. Det kan vara någon typ av aska och ytterligare analys pågår för att försöka fastställa vad det egentligen är för ämne.

Trots att den analysen inte är klar menar Lennheden Vatten att ärendet är avklarat för deras del och därför har de nu överlämnat det till Borlänge kommuns miljökontor, som ska överväga om de kommer att jobba vidare med det på något sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.