Snart börjar tågen rulla från Malung

Publicerad

Nu är det klart att det blir godstågstrafik igen på Västerdalsbanan från stationen i Malung.

Sågverket i Fiskarheden har fått tillstånd av Trafikverket att köra ett godståg varje vardag på Västerdalsbanan från Malung från september.

Det är två och ett halvt år sedan som det senast kördes tåg från Malung och när Trafikverket förra hösten förklarade att man tänkte sluta underhålla bandelen mellan Malung och Rågsveden i Vansbro kommun protesterade både politiker och företagare.

Fiskarhedens sågverk ansökte sedan om att få börja frakta gods på tåg – direkt från det gamla stationsområdet mitt inne i Malung.

 – För att komma igång snabbt så har vi sett en möjlighet att lasta här inne i Malung, sa Olle Larsson vd för Fiskarhedens trävaru till SVT i maj.

Och nu har Trafikverket alltså sagt ja till ett godståg om dagen, varje vardag från Malung.

Men kommunalrådet i Malung-Sälens kommun, Kurt Podgorski (S), hoppas att det bara är en början.

– Nu tittar vi på vad vi kan göra med den stora terminalen i Malungsfors, norr om Malung, dit rälsen faktiskt går, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västerdalsbanan

Mer i ämnet