Gunnar Barke (S), till höger, meddelar att Socialdemokraterna är redo att styra landstinget tillsammans med partier i Alliansen. Ulf Berg (M), till vänster, kommenterar att det inte är aktuellt i nuläget. Foto: SVT

Socialdemokraterna redo att bryta blockpolitiken

Publicerad

Socialdemokraterna har analyserat färdigt. Nu kommer partiet med beskedet att man vill bryta blockpolitiken för en fungerande sjukvård i landstinget. Partiet är villigt att samarbeta med samtliga Allianspartier – men inte med varken Sverigedemokraterna eller Dalarnas Sjukvårdsparti.

– Vi är beredda att förhandla med seriösa partier i landstingsfullmäktige, så att vi på ett långsiktigt sätt kan ta ansvar för sjukvården i Dalarna tillsammans, skriver Gunnar Barke (S), landstingsstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Till den kategorin räknar man dock varken Sverigedemokraterna eller Dalarnas Sjukvårdsparti. Anledningen är att man inte anser att de partierna delar synen på att sjukvård ska bygga på vetenskap och beprövad erfarenhet.

Val 2018 Dalarna

M: ”Inte läge att styra med S”

För oppositionsrådet Ulf Berg (M) är Socialdemokraternas uträckta hand ett tecken på partiets medvetenhet om att ett maktskifte i landstinget kan bli aktuellt.

– Det är gulligt, de märker att de håller på att förlora majoriteten och bli ett oppositionsparti. Och då har den här ödmjuka sidan kommit fram, säger Ulf Berg.

Han menar att ett sådant styre som Socialdemokraterna beskriver inte är aktuellt.

– Just nu så tror jag inte att det är läge att styra med Socialdemokraterna. Vi är en ganska stor minoritet och som jag uppfattar det så har vi en bra dialog med Miljöpartiet. Sen får vi se om de kommer in genom den dörr som vi har öppnat, säger Ulf Berg.

Är det så du helst skulle se att landstinget styrs – av er i Alliansen och DSP tillsammans med MP?

– Ja, nu när vi inte har fått egen majoritet som Allians så tycker jag att Miljöpartiet är ett naturligt val för oss att samarbeta med, även om jag har svårt för dem på riksnivå, så är de bättre på regionnivå. De vill till exempel ha valfrihet inom vården och det är bra, säger Ulf Berg.

Erbjuder Miljöpartiet stort ansvar

För att få Miljöpartiet att ta klivet över blockgränsen har Alliansen erbjudit partiet ett stort ansvar inom ett specifikt område av landstingets verksamhet.

– Men vilken det är får just nu stanna mellan oss och dem. Det är viktigt att de partier som ingår har bra ansvarsområden som man kan utveckla och göra bättre, säger Ulf Berg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Dalarna

Mer i ämnet