Stor brist på personal inom psykiatrin i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Det råder brist på psykologer, psykiatriker och sjuksköterskor inom både barn- och ungdomspsykiatrin och vuxenpsykiatrin i länet. Ordinarie personal får arbeta mer övertid och man är tvungen att köpa utredningar av externa psykologer.

Det saknas sju-åtta psykologer, fem psykiatriker och flertalet sjuksköterskor inom barn- och ungdomspsykiatrin i länet.

Flera konsekvenser

Det har blivit flera konsekvenser på grund av personalbristen inom psykiatrin. Öppenvårdsavdelningen i Ludvika har tillfälligt slagits ihop med avdelningen i Borlänge för att klara av personalsituationen.

Dalarna – Psykiatrin i länet

Den enda slutna avdelning 68 i Falun har beslut om helgstängning fram till andra maj, men där har man hittills lyckats lösa situationen med att personal går in och arbetar övertid.

– Patienter som får vänta, det är olyckligt. Det finns personal som känner av en stress, och det är inte bra. Och i ett förändringsarbete är det oro och stress, säger Per Söderberg, divisionschef psykiatrin i Dalarna.

Externa utredningar

En del av personalbristen löser man idag genom att ordinarie personal får arbeta övertid och man köper även utredningar av externa psykologer.

– Det blir dyrt att köpa de här enstaka utredningarna. Vi skulle vilja minska det för att ha en egen verksamhet, integrerat i vår verksamhet för att kunna lösa det problemet. Där ska vi spara. Vi ska spara på det som vi köper externt. Men vi tvingas göra det nu för att uppfylla vårdgarantin och erbjuda en god vård, säger Per Söderberg.

Svårt rekrytera personal

Landstingets sparpaket tvingar ledningen att se över organisationen i stort, men ett av de största problemen är svårigheten att rekrytera den personal som behövs för verksamheten.

Den största chansen till att få nya psykologer till länet är att försöka få hit dem när de är nyutexaminerade och ge dem en bra praktisktjänstgöring och sedan erbjuda dem en anställning.

– Det är svårt att rekrytera färdiga psykologer som har jobbat i tio år och ska flytta upp hit, utan det är mer slumpen. Det är under utbildningstiden vi kan fånga in och visa upp att vi har en bra verksamhet, säger Per Söderberg.

Trots sparkrav och svårighet att rekrytera personal så ser ledningen positivt på framtiden.

– På sikt är jag övertygad om att det här kommer att bli bra. Vi kommer att fortsätta att ha en bra vård, men vi måste ställa om lite kring de besparingar som finns, säger Per Söderberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Psykiatrin i länet

Mer i ämnet