Som ungdom kan man få betala allt mellan 10 och 22 kronor för en bussbiljett, beroende på var man bor. Hör vad ungdomar i landet säger om priserna i deras län. Foto: SVT

Stora prisskillnader på bussbiljetter för unga

Uppdaterad
Publicerad

Att åka kollektivt är en viktig fråga för unga. Men när det kommer till vad de får betala för en bussbiljett är det stora skillnader i landet. Dyrast är det i Dalarna och Stockholm och allra billigast är det i Örebro. Det visar en jämförelse som SVT har gjort.

Vi har tittat på vad det kostar att köpa en enkel mobilbiljett för en zon eller motsvarande för 7-19-åringar. Det visar sig att länstrafikbolagen runt om i landet har mycket olika syn på vad som är rimligt att skolungdomar betalar för sin biljett i kollektivtrafiken.

Snittet: 16 kronor

Snittpriset för en biljett i Sverige ligger på 16 kronor. Allra billigast är det i Örebro där biljetten kostar bara tio kronor. Dyrast är det i Stockholm och Dalarna där skolungdomar får betala 22 kronor för en enkelbiljett.

Dalarnas unga på bussen

– Det är ganska mycket för bara en biljett, säger Jasmine Söderlund i Dalarna.

Lönar sig om man reser regelbundet

Flera länstrafikbolag hänvisar till sina månadskort. Men det kan krävas att man reser regelbundet och ofta för att kortet ska löna sig. Att resa till en aktivitet i veckan eller att göra några få resor till kompisar är knappast förmånligt i till exempel Dalarna där ett 30-dagarskort kostar 318 kronor för skolungdomar.

Systemen skiljer sig åt

Zonsystemen skiljer sig åt i de olika länen, men att titta på den billigaste enkelbiljetten ger en fingervisning om hur länsbolagen prioriterar ungdomar i kollektivtrafiken.

Scrolla ned för att se prislistan för hela landet.

Så här mycket kostar bussbiljetten hos dig

Enkelbiljett i mobilen, 1 zon eller motsvarande, för skolungdom 7-19 år.

SL – Stockholm

22 kronor

Dalatrafik

22 kronor

Västtrafik

21 kronor

Länstrafiken i Uppland

20 kr

Gotland

18 kr

Länstrafiken Jönköping

18 kr

Länstrafiken Kalmar

18 kr

Sörmlandstrafiken

18 kr

Östgötatrafiken

18 kr

Hallandstrafiken

16 kr

Länstrafiken Jämtland

16 kr

Länstrafiken Kronoberg

16 kr

Skånetrafiken

15 kr

Länstrafiken Norrbotten

14 kr

Värmlandstrafik

14 kr

Länstrafiken Västerbotten

14 kr

Blekingetrafiken

13,80

Din tur – Västernorrland

13 kr

Länstrafiken Västerås

13 kr

X-trafik – Gävleborg

12 kr

Länstrafiken Örebro

10 kr

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarnas unga på bussen

Mer i ämnet