Stressrelaterade sjukskrivningar ökar

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler i Gävleborg och Dalarna blir sjukskrivna på grund av stress och utmattning. Ett allt mer pressat arbetsliv är en del av förklaringen.

Färsk statistik från Försäkringskassan visar att antalet stressrelaterade sjukfall  har fördubblats i Gävleborgs län, under de senaste fem åren. Och i Dalarnas län har antalet fall mer än tredubblats. Psykologen och forskaren Agneta Sandström tror att den negativa trenden kommer att fortsätta:

– I takt med att vi ställer så här stora krav på människor, att de alltid ska vara alerta. Det kommer att bli ännu värre om vi inte börjar att fundera på hur arbetsplatserna är utformade. Jag tänker exempel på det här med öppna kontorslandskap som är så populärt, det ser ju skitsnajdigt ut när man tittar och de går omkring där med sina små portföljer och väskor, men vart finns lugnet och ron?

Kvinnor drabbas mest

För fem år sedan skrev Agneta Sandström en mycket uppmärksammad doktorsavhandling i ämnet utbrändhet. Där slog hon fast att långvarig stress kan ge mätbara förändringar i hjärnan och de som deltog i hennes studie var enbart kvinnor, för det är framförallt kvinnor som blir sjukskrivna på grund av stress.

–  I samhället ställer vi krav på att kvinnor ska jobba hundra procent. Och det är fortfarande så att män tar ett mindre ansvar i alla fall för det som händer i familjen så den totala arbetsbelastningen på kvinnor kanske ändå är lite för stor.

Problemen måste upp på högre nivå

Men vad ska gå göras åt ökningen av stressrelaterade sjukdomarna? Agneta Sandström säger att problemen måste upp på en högre nivå:

– Ohälsotalen i psykisk ohälsa stiger och stiger, men man flyttar inte in personal som har kompetens att jobba med sånt på hälsocentralerna. Om man ska bli sjuk i dag får man be till gud att man får någonting med ryggen så man får träffa en sjukgymnast, för någon psykolog kommer man inte få träffa.

• År 2009 hade Gävleborgs län 692 skjufall med stressdiagnos. 2014 hade antalet fall mer än fördubblats, till 1443.

• Dalarnas län hade 504 fall år 2009. Den siffran mer än tredubblades 2014, med 1657 registrerade fall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna/Gävleb – stress och utbrändhet

Mer i ämnet