”Det är lätt att måla upp en bild som inte stämmer fullt ut”

Uppdaterad
Publicerad
KRÖNIKA ·

När jag för första gången kom till Sverige, hösten 2013, mötte jag en person som kunde grekiska och som förklarade att jag skulle hålla mig ifrån Tjärna Ängar.
Att ge det rådet till en journalist som kommer från Aten – där asylsökande och migranter bokstavligen bor på gatan, där rasistiskt våld är vardag och där jag dagligen såg problem så mycket större än ett utpekat bostadsområde i Borlänge – fick naturligtvis helt motsatt effekt.

Niko Ago

reporter

Jag har varit i området privat många gånger. Men den här vintern bestämde vi oss för att möta människorna på Tjärna Ängar. Låta deras berättelser, arbeten och upplevelser mynna ut i en serie reportage.

Jag ser ett gap mellan många invånare på Tjärna Ängar och de svenska myndigheterna. Språkliga och kulturella skillnader som kan leda till tappat förtroende. Liksom att det i många fall finns ett gap mellan föräldrar och barn som inte förstår varandra. Där barnen lever i ett samhälle föräldrarna inte är delaktiga i. Och de här gapen påverkar samhället här, djupt.

Det är lätt att måla upp en bild som inte stämmer fullt ut. Trångboddhet, arbetslöshet, kriminalitet och segregation. Konflikter mellan ungdomar och polis, bilbränder och blåljus. Det här finns, och bilbränder sker. Men verkligheten är som alltid så väldigt mycket mer komplex.

Många av de jag talat med tycker också att media svartmålat området. Att vi som arbetar som journalister stigmatiserat invånarna. Något som i förlängningen gjort att flera av dem jag talat med tappat förtroende för oss på ”utsidan”. Medan de upplever att vi som inte bor där genom rapporteringen tappat förtroende för dem på ”insidan”.

– När det händer något litet kommer ni bara och överdriver och dramatiserar.

Jag ville låta de här människorna komma till tals. Men det tog tid innan jag lyckades bygga tillräckligt med förtroende för att människor skulle vilja prata. 

I de här reportagen tänker jag låta dem prata till punkt.

Första delen sänds i kväll måndag 18.30 i SVT Nyheter Dalarna, SVT1

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Tjärna Ängar inifrån

Mer i ämnet