Platsen där bron rasade är avspärrad medan utredningen pågår. Foto: TT

Tåg passerade bron strax före raset i Ludvika

Spåret var öppet för trafik när broraset i Ludvika inträffade. Strax innan den så kallade formställningen kollapsade passerade ett tåg förbi platsen.
– Det hade kunnat sluta mycket värre, säger Lars-Erik Håkansson på Trafikverket.

Ett tiotal personer skadades när Kajvägsbron i centrala Ludvika kollapsade på torsdagen. Bron var under uppbyggnad och arbetarna höll på att gjuta broplattan – som bilarna ska köra över – när den rasade.

LÄS MER: Brobygge i centrala Ludvika har rasat

Men olyckan hade kunnat sluta ännu värre. Strax före raset passerade nämligen ett tåg förbi under bron, uppger ett ögonvittne till SVT Nyheter Dalarna.

Trafikverkets enhetschef Lars-Erik Håkansson bekräftar uppgifterna.

– Ja, jag har också hört den uppgiften, att ett tåg har passerat ganska nära inpå. Jag vet att spåret var öppet för trafik när det hände, det var inte avstängt, säger han till SVT Nyheter.

Spåret avstängt

Spåret har varit öppet för trafik under större delen av konstruktionsarbetet, som startade i början av året. Det stängdes av några veckor när den så kallade formställningen – som höll uppe gjutformen – sattes på plats och var planerat att stängas av igen när den skulle tas bort.

LÄS MER: Trafikverket: Något gick fel när de göt broplattan

Efter olyckan har spåret stängts av och kommer att förbli så tills åklagaren och Arbetsmiljöverket ger klartecken. Båda kommer att undersöka platsen på fredagen, men det är oklart när de släpper på avspärrningarna.

– När åklagaren och arbetsmiljön släpper gäller det att röja bort så snabbt som möjligt. Som jag kan se ska det inte vara jättestora skador på spåren och kontaktledningar. Jag har hört att vi kan få tillträde tidigast i morgon.

Orsaken oklar

Trafikverket vet fortfarande inte vad som ligger bakom formställningens kollaps.

– Det ska inte hända. Det kan vara fel i beräkning, material, montering eller andra orsaker.

LÄS MER: Skanska skickar kristeam till platsen

LÄS MER: Vittne: ”Lät som om något sprängdes”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer