Röjningsarbetet efter det kollapsade brobygget i Ludvika beräknas ta 5-6 dagar. Foto: SVT

Röjningen efter broolyckan pågår under hela nästa vecka

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagsmorgonen började Trafikverket röja upp efter olyckan i Ludvika. Myndigheten räknar med att röjningsarbetet kommer att pågå hela nästa vecka och att tågtrafiken inte kommer att gå normalt förrän om cirka två veckor.

– Röjningsarbetet beräknas pågå hela nästa vecka. Det kan eventuellt bli tidigare men vi räknar med att det kan ta hela nästa vecka också, säger Monica Bengtson, pressinformatör på Trafikverket.

LÄS MER: Tolv skadade när brobygge i Ludvika rasade

Broraset i Ludvika

Det är Skanska som utför röjningsarbetet i egenskap av huvudentreprenör för brobygget. När de är klara ska Infranord sätta igång med att återställa spåren från de skador de fått när brobygget rasade över dem.

– De är beredda att sätta igång så snart uppröjningen är klar, säger Monica Bengtson.

Skadornas omfattning är fortfarande inte helt klara, men Trafikverket uppger på onsdagen att man räknar med att ha tågtrafiken igång i början av augusti.

Arbetet pågår alla dagar

För att kunna få igång tågtrafiken så snart som möjligt kommer Trafikverkets personal att arbeta på platsen både vardagar och helgdagar mellan kl 06-22.

Trafikverkets hemsida läggs det ut löpande information om arbetet. Där ber man också nu om ursäkt för att bullret från röjningsarbetet kan störa de närboende.

LÄS MER: Det här är projekt ”Kajbron”

Till dess att platsen är återställd påverkas järnvägstrafiken på sträckorna Hallsberg/Örebro-Borlänge/Gävle och Hallsberg/Örebro-Fagersta/Västerås.

Ersättningsbussen avgick för tidigt

Så länge tågtrafiken genom Ludvika är avstängd, ersätts tågen med buss. Trafiken med ersättningsbussar har flutit på bra, enligt SJ. Men Stig Morling som dagligen pendlar mellan Falun och Gävle håller inte med.

– I dag hade ersättningsbussen lämnat stationen i Borlänge tio minuter före utsatt tid när jag skulle byta. Såhär får det inte gå till, det fungerar uruselt, säger han till SVT Nyheter Dalarna. 

SJ råder alla tågresenärer som reser via Ludvika att hålla sig informerade antingen via SJ:s webb, app, eller genom att ringa SJ:s kundtjänst.

Vad som händer med själva brobygget blir en senare fråga, enligt Ulrika Nilsson-Lokrantz, pressinformatör på Trafikverket.

LÄS MER: Åklagaren: Kan bli en långvarig utredning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Broraset i Ludvika

Mer i ämnet