En spännande utflykt tycker Johnny Ljungman och hans släktingar om den fasta paviljongen. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Turisterna om fasta paviljongen i Säter: ”Spännande historia”

Uppdaterad
Publicerad

Den fasta paviljongen i Säter lockar massvis av besökare, ibland kan det komma hundratals på en dag enligt kommunens uppskattningar. Johnny Ljungman från Avesta har tagit med sig sina småländska släktingar för att kolla på byggnaden.

– Jag ska visa runt mina släktingar lite i Dalarna och tycker att det här är en sevärdhet som man ska se, säger Johnny Ljungman.

Han har själv arbetat på Säters sjukhus en gång i tiden och tror att paviljongen lockar många med sin historia.

Fasta paviljongen i Säter

– Just det här med att det är ett mentalsjukhus gör ju att det finns en massa historier om platsen.

Under kvälls- och nattetid är det flera besökare som struntar i avspärrningarna och går in i huset, något som är både förbjudet och som medför en risk för till exempel ras. Men Johnny och hans släktingar håller sig på rätt sida av staketet.

– Ja, jag har förstått att många skiter i staketen och det gör de väl för att historien är så spännande.

Det här är fasta paviljongen

Fasta paviljongen är en särskild vårdbyggnad, en säkerhetspaviljong, intill Säters sjukhus som byggdes år 1912.

I fastigheten vårdades de som ansågs mest sjuka och även landets dåtida värsta brottslingar.

När den nya psykiatriska kliniken sedan restes, så stängdes paviljongen år 1989.

I slutet av 1990-talet fanns planer på att göra byggnadsminne av Fasta paviljongen men för över tjugo år sedan eldhärjades byggnaden rejält.

Många har sedan dess dock olovligen besökt fastigheten, som Säters kommun bedömt varit livsfarlig, och där kommunen rent av gjort det olagligt att beträda området.

Kommunen har också försökt få tillstånd att riva fastigheten men som inte varit möjligt till följd av att ägarna inte gått att lokalisera. Sen i slutet av 2019 ägs dock fastigheten av Säters kommun och där rivningsarbete nu planeras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fasta paviljongen i Säter

Mer i ämnet