Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De är fruktansvärt dåliga” – Idrebon Kjell tycker turisterna måste sluta ställa avfallet nedanför behållarna, eftersom det skapar sopberg vid avfallsstationerna. Foto: Sofie Lind/SVT

Idrebon Kjell om turisternas sopsortering: ”Fruktansvärt dåliga”

Publicerad

Det har varit mer avfall än väntat vid avfallsstationerna i Idre och kommunen har haft svårt att hänga med i tömningen.

– Det blev en lite tuff start när vi tog vid, säger Annika Wikholm, projektledare för avfall vid Nodava.

Kommunerna tog över ansvaret för avfallsstationerna efter nyår. Sedan dess har återvinningsbolaget Nodava, som bland annat hanterar avfall i Mora-, Orsa- och Älvdalens kommuner, sett att avfallet i till exempel turistorten Idre varit mer än väntat – och inte tillräckligt bra sorterat.

– Första veckorna var lite kaotiska, säger Annika Wikholm, projektledare vid Nodava, och syftar till avfallet som vällde över behållarna vid avfallsstationerna.

Vad har den stora utmaningen varit? Felsorterat avfall eller mängden?

– Mängden skulle jag säga. Det har varit mycket överfulla behållare men vi har försökt åtgärda det så snart som möjligt med hjälp av våra entreprenörer, säger Annika Wikholm.

Uppmaningen: Gå runt behållaren

Avfallsmängderna beror delvis på att många turister rör sig i fjällområdet, men Nodava menar att även lokalbor bidrar till felsorteringen.

Nu har fler behållare ställts ut, bland annat vid skidanläggningen Himmelfjäll, och förhoppningen är att mer information och en ny e-tjänst ska stävja avfallsbergen.

– Ser man att det är fullt på framsidan, gå runt behållaren och se ifall det finns plats i andra nedkast. Ställ det inte framför behållaren bara, säger Annika Wikholm på Nodava.

”De är fruktansvärt dåliga” – Idrebon Kjell Knutsen tycker turisterna är dåliga på att slänga avfall. Se mer i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.