Foto: Henrik Montgomery/TT

Två personer åtalas för att ha försökt iscensätta kidnappning i Falun

Uppdaterad
Publicerad

Det var i januari som en 15-årig pojke misstänktes ha kidnappats i Falu kommun. Pojken hittades senare oskadd. Nu åtalas han och en man i 30-årsåldern i Falu tingsrätt för att ha iscensatt kidnappningen.

Både pojken och mannen åtalas för försök till utpressning. De ska enligt åtalet tillsammans ha kontaktat pojkens pappa den 9 januari och fått honom att tro att pojken hölls fången av mannen, att pojken skulle skadas eller dödas av mannen om pappan inte överförde 6000 kronor till ett konto som mannen disponerade, alternativt köpte bitcoin till mannen för samma summa.

Åtalas för falskt larm

Pojken åtalas också för falskt larm, då han ska ha orsakat att polisen fick rycka ut, vilket ska ha varit en onödig säkerhetsåtgärd.

Misstänkta kidnappningsdramat i Falun 2019

Enligt åtalet ska pojken ha ringt sin pappa och sagt att han blivit kidnappad och att pappan skulle behöva betala lösensumman. Genom det lämnade han en oriktig uppgift, enligt åtalet. Pojken erkänner brottet.

Överföringen av pengarna fungerade inte, enligt åtalet, så brottet fullbordades aldrig. Under tiden som överföringen försökte göras så kunde polisen gripa den 30-årige mannen och omhänderta 15-åringen.

Hotat att döda

Mannen i 30-årsåldern ska samma kväll ha ringt till pojkens pappa och flera gånger sagt att han skulle döda honom. Han åtalas därför också för olaga hot, vilket han nekar till.

Mannen står också åtalad för flera andra brott. Där i bland flera olaga hot, brott mot vapenlagen, olaga integritetsbrott, rattfylleri, övergrepp i rättssak, rån, narkotikabrott och misshandel. Han nekar till flera av brotten.

Pojken åtalas även för ringa narkotikabrott och för att ha haft kniv på sig på allmän plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkta kidnappningsdramat i Falun 2019

Mer i ämnet