Håller folk avstånd – eller hur ser det ut där du bor? Foto: Henrik Montgomery, TT

Upplever du trängsel där du bor

Uppdaterad
Publicerad
Flera personer har de senaste dagarna hört av sig till SVT Dalarna då de upplever trängsel på olika ställen i samhället. Även länsstyrelsen har fått rapporter om att det i flera av länskommunerna upplevs att folk inte håller avstånd. Hur ser det ut där du bor?

Direktrapport · Upplever du trängsel i Dalarna – vad kan man göra åt det?

Träffar äldre och medelålders människor dagligen som högljutt deklarerar att de inte är rädda för att smittas och är trötta på Corona. Kramas och trängs!! Anser dessa personer som potesiella spridare. Vad göra när information inte går in.

Kerstin

Blir lite svårt att kunna hålla avstånd i butiken då folk står mitt i gången och pratar med bekanta så man inte kan komma förbi. Många bryr sej inte om att flytta sej heller fast dom ser att andra vill komma fram. Mycket dålig stil.

Ludvikabo

hejgäller inte infon till utlänningar som kommer hit det är väl att svenska språket som gäller ,men okunskapen är jättestor när skyltar på golvet inte begrips.

sune i svärdsjö

Dalfolket själva sköter sig inte själva

Påll

På Systembolaget i Ludvika har man ett bra system. Man släpper bara in ett begränsat antal åt gången. En ut, en in. Resten får vänta i kö utanför. En personal från Systembolaget står utanför butiken och dirigerar. Helt perfekt skött.

Britt-Marie Häggqvist

Jag vill uppmana alla att hålla avstånd på systembolagen! Har varit mycket trängsel där!

Maffe

Det är också så att en starkt bidragande orsak till trängsel i butiker och restauranger är att kommuner och media gått ut och uppmanat folk att stödja den 'lokala näringen'. Detta budskap går tvärs emot svagt och vagt formulerade rekommendationer om att inte trängas och hålla avstånd. Folk utan vett i skallen lyder hellre budskap om att vara ute och handla upp sina pengar (både verkliga och inbillade) än att ta livsnödvändiga hänsyn under en pågående pandemi. Den 'lokala näringen' kan inte vara viktigare än rätten till hälsa och att slippa bli smittad av ett potentiellt livsfarligt virus. Media har ett stort ansvar: publicera ingen reklam för butiker, cafeer och restauranger, inte heller reportage om människor som är ute och trängs på stan. Se det som att det är folk som är ute för att misshandla andra, kanske grovt. Det är så som smittskyddslagen är skriven. Då ska man inte värna om de som misshandlar.

Anje

Under hela våren har vi uppmanats att stödja de lokala butikerna. Det har gått bra, eftersom det varit glest med folk. Men nu ska det tjänas pengar på turisterna. I Leksand är det överfullt vissa tider. Ingen hänsyn, varken bland kunder eller personal som rör sig ute i butiken. Vi som gynnar den lokala handeln till vardags upplever stort obehag. Säkrare att beställa mat på nätet och åka till Borlänge och hämta ut kassarna. Varken butiker eller restauranger tar ansvar längre. Och definitivt inte alla våra besökare.

Bella

I Horndal hålls inte avstånd så bra i matbutiken. Många är rädda för att handla. Även äldre 70 plusare handlar trots att dom inte ska handla själv helst. Hör även folk som går in och handlar och hostar. Väldigt smart!

Orolig

Som Falubo har jag märkt en klar försämring sedan några veckor tillbaka. Om det är en allmän slapphet som infunnit sig eller om det är turister vill jag inte uttala mig om. Men sämre har det absolut blivit, och påminner man folk om att hålla avståndet blir de irriterade och ibland rent av otrevliga.

Samuel

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet