Slutröjt på Västerdalsbanan

Publicerad

Trots protester beslutade Trafikverket under tisdagen att upphöra med underhållet på Västerdalsbanan mellan Rågsveden och Malung, samt Lommyren-Vika.

Trafikverkets utredning för bansträckningarna med förslaget om upphörande av underhåll har varit ute på extern remiss under hösten 2013. Under remisstiden har det inte kommit fram några konkreta planer om trafikering på sträckan, och därför har Trafikverkets styrelse nu fattat beslut om upphörande av underhåll på sträckan.

Regionchef på Trafikverket, Ingemar Frej, skriver i ett pressmeddelande att: ”Utifrån dagens förutsättningar blir konsekvenserna av beslutet mycket begränsade. Det är inte samhällsekonomiskt motiverat att upprätthålla underhåll på sträckor som inte har trafik och där inga tågföretag söker tågtider. Men vi har möjlighet att ompröva beslutet och återuppta underhållet om nya behov i tillräcklig omfattning skulle uppstå”.

Underhållet kommer att upphöra från och med december 2014.

”Vi ger inte upp”

Kurt Podgorski (S) och Anders Westhed (C), kommunalråd i Malung-Sälens kommun, respektive i Vansbro kommun, tillhör dem som protesterat stort mot förändringarna vad gäller underhållet av Västerdalsbanan. I ett pressmeddelande säger Westhed att beslutet är ”tråkigt, men inte speciellt oväntat”.  Och vidare ”Vi ser det som att vi nu har fyra år på oss att på ett tydligare sätt visa potentialen med banorna och få ett ännu bättre samarbete med de företag som har behov av att använda dem”. ”Vi tänker absolut inte ge upp. Nu samlar vi oss och tar oss an det här med nya krafter”, avslutar Per-Anders Westhed.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västerdalsbanan

Mer i ämnet