Walk of Pain – tävlingen som tar slut när ingen orkar mer

Uppdaterad
Publicerad

Många uthålliga löpare har under lördagen tagit sig till huvudstaden för att delta i Stockholm Marathon, men man skulle nog kunna påstå att det just nu pågår en ännu tuffare tävling i Gagnef.

Loppet startade klockan åtta på lördagsmorgonen vid Esttjärns norra ände i Gagnef, men någon utsatt sluttid för tävlingen finns inte.

Här gäller det att gå runt en bana på cirka fyra mil så länge du orkar, dygnet runt och utan rast. Den som sedan står på benen sist koras till vinnare.

”Häftigt att man vill testa sina gränser”

Föreningen Esttjärns Idrottsklubb, som håller i Walk of Pain, brukar arrangera tuffa utmaningar.

– Det är vår nisch att arrangera väldigt jobbiga grejer och gärna lite udda och roliga evenemang, säger Mathias Bengtsson som är en av arrangörerna.

LÄS MER: Hunger Games-dokusåpa var bluff

Men själv deltar han inte i denna kraftmätning.

– Det kändes lite över min fysiska nivå, så galen är jag inte. Men jag tycker att det är fantastiskt häftigt att man vill testa sina gränser och se vad ens kropp klarar av.

Inspiration från Stephen Kings bok

Hela konceptet är taget från en annan tävling som heter Fotrally, som i sin tur är tagit inspiration från en av Stephen Kings  bok ”Maratonmarschen” (originaltitel The Long Walk) som gavs ut 1979. Boken utspelar sig i en alternativ amerikansk framtid där hundra pojkar deltar i en liknande marsch. Men här har det allra minsta misstag eller nedtrappning av tempot förödande konsekvenser. Efter tre varningar blir deltagarna skjutna till döds.

Måste hålla samma hastighet under hela tävlingen

Riktigt så hårda regler har man inte i Gagnef, ingen blir tack och lov skjuten, men tävlingen är tuff nog ändå.

– Det är en funktionär som går längst fram och håller hastigheten, fem kilometer i timmen, som man måste hålla sig i närheten av. Om man hamnar för långt ifrån den så räknas det som att man har gått i mål och man får då ett resultat, säger arrangören Mathias Bengtsson. 

Foto: Tobias Enmark, SVT

– Man får inte heller ta emot någon utomstående hjälp, så allt som man vill äta måste man ta med sig.

Det finns dock två så kallade supporterzoner, där deltagarna kan få mat och vatten från utomstående, men de zonerna passerar man bara var femte timme ungefär.

Nästan 18 timmar lång promenad

Klockan 01.52 på natten mot söndagen avslutades tävlingen och det var då Christer Janzon som hållit ut längst, med en promenad på 17 timmar och 52 minuter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.