”Det känns snopet”, säger Mats Goldberg om dokusåpabluffen. Foto: Sofi Wennstig

Hunger Games-dokusåpa var bluff

Publicerad

Mats Goldberg som bor i Älvdalen hade chansen att bli uttagen till vad som beskrivits som verklighetens Hunger Games. Men allt var ett PR-knep.

Obs! Artikeln skrevs 1 juni 2017.

Tävlingen som Mats Goldberg hade anmält sig till vad kan beskrivas som en Robinson-liknande dokusåpa av det extrema slaget. Allt skulle utspela sig på en ö i floden Ob på den sibiriska taigan. Den eller de som visade sig ha bäst egenskaper för att överleva i vildmarken och var kvar längst i dokusåpan skulle få 15 miljoner kronor i prispengar.

Låg bra till

Vilka som skulle tas ut till tävlingen baserades på en omröstning som skulle avslutats natten mot torsdag. Totalt 30 personer skulle delta, och Mats Goldberg låg dagen innan bra till med en 17:e plats. Men kort innan det skulle avgöras om han skulle bli en av deltagarna stod det klart att allt var en bluff.

LÄS MER: Walk of Pain – tävlingen som tar slut när ingen orkar mer

– Det känns lite snopet, det såg väldigt positivt ut innan. Samtidigt känns det som det är en lärdom, och jag har ändå fått ut mycket av projektet i form av kontakter och en hel del publicitet, säger Mats Goldberg.

Hur fick du veta att det var en bluff?

– Det var en av mina följare som postade en länk till en film som lagts upp på den ryska webbplatsen för tävlingen. Jag fick den översatt och då stod det klart att allt var en bluff, säger Mats Goldberg.

LÄS MER: Universums trassligaste dokusåpa uppskjuten

Sedan dess har han varit i kontakt med arrangören som erkänner att allt var en PR-kampanj. Syftet ska ha varit att visa hur enkelt det är att skapa en liknande kampanj och marknadsföra den med små medel.

– Han säger att han lagt ner relativt lite pengar på webbplatsen och i stället marknadsfört tävlingen via andra som pratat om den, säger Mats Goldberg, som själv känner sig utnyttjad.

– Jag har ju fallit för bluffen och vidarebefordrat den till folk så det är klart att det känns lite tråkigt, säger han.

LÄS MER: Därför säger Hunger games allt om samtiden

Mats uppskattar att han lagt ner runt 400 timmar och ”ett antal kronor” för att kunna förbereda sig på bästa sätt.

Nu kommer han i stället att fortsätta sin utbildning till fjälledare, som han går i Älvdalen. Han kommer även att förbereda sig för ett nytt överlevnadsprojekt – en marsch mellan Auschwitz och Bergen-Belsen för att belysa vikten av att aldrig glömma vad som hände under andra världskriget.

LÄS MER: Mats ska simma från Idre till Furuvik

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer