Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Områdespolis Johannes Schultz berättar för femteklassare från Rosengårdskolan om vad som gäller i trafiken när man kör elscooter. Foto: Bernard Mikulic

Polisen: ”Mamma och pappa kan få böter om inte ni har hjälm”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen var både polis och räddningstjänst på plats vid Rosengårds idrottplats för att ge femteklassare på Rosengårdskolan i Malmö mer kunskap om vad som gäller när man cyklar och kör elsparkcykel.

Områdespolisen Johannes Schultz ger först barnen en genomgång om vad som gäller om man kör elsparkcykel.

– Vad händer om man inte har hjälm? Er mamma och pappa kan få böter om inte ni har hjälm. En elsparkcykel får gå högst 20 kilometer i timmen, berättar Johanns Schultz för eleverna.

Dagens program är ett samarbete mellan skola, socialtjänst, polis och räddningstjänst. Efter genomgång av reglerna för elsparkcykel får eleverna provköra på en bana.

– Det är roligt för att många har inte fått pröva tidigare. Vi får lära oss att med elsparkcykel måste man ha hjälm, säger Shamhaad Ilmi, elev i årskurs fem på Rosengårdskolan.

 – Det finns tyvärr en skev bild av polisen som inte alltid stämmer. Idag får barnen träffa oss i ett läge där inget har hänt och vi är här för deras skull. De får se vilka vi är och de får ställa frågor till oss, säger områdespolisen Johannes Schultz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.